Замъкът Sceaux

15.01.2011
Замъкът Sceaux

Замъкът Sceaux се намира в невероятно красива историческа местност, близо до Париж, която днес е известна като „Музея на френския остров” („museum of isle de france”). Sceaux всъщност представлява голяма и атрактивна къща, обградена с пленителен парк в типично френски стил в намиращия се близко до столицата район Hauts-de-Seine. Тук, в самия замък Sceaux може да разгледате музея на местната история.

Имението Sceaux (Chateau de Sceaux) се разпростира на цели 180 хектара в границите на две френски общини. Целият красив комплекс се е превърнал в основна част от ежедневието на местните жители, но истината е, че през годините Sceaux се е превърнал в едно от любимите места на парижани за „бягство” от суматохата на големия град.

До голяма степен това се дължи на близостта с Париж, като Sceaux се извисява на хълм, разположен само на 10 километра от френската столица.

Много от туристите идват в комплекса на замък Sceaux само, за да се отпуснат през почивните дни, да си направят пикник или просто да се разходят из пленителните градини с техните отлично аранжирани официални алеи.

Край замъка Sceaux също така има отлични условия за практикуване на риболов, места за различни спортове и специално обособена детска площадка.

Sceaux Castle

За замъка Sceaux се споменава в исторически документи през 15 век, когато тук се е намирало фамилното имение на семейство Potier de Gesvres, но малко от тази конструкция е успяла да се запази до днес.

Настоящият дворец е издигнат около 1670 година, когато имотът е закупен от Жан Батист Колберт, заемал по онова време длъжността министър на финансите при управлението на Крал Луи XIV.

За издигането на блестящият замък Sceaux Колберт се обърнал към някои от най-добрите и уважавани строителни архитекти, каквито тогава били братята Клод и Чарлс Перо. През 1683 година синът на Колберт - the Marquis de Seignelay, предприема изкопаването на еднокилометровия канал край замъка Sceaux.

Дизайнер на блестящите градини на комплекса е Andre Le Notre, който превърнал мястото около замъка в същински рай. Красиви алеи, цветни лехи допълвали различните нива на фонтани, които се изливали в един огромен осмоъгълен басейн.

През 1685 година е открита и красива оранжерия, конструирана от Jules Hardouin-Mansart в замъка Sceaux, като на приема присъствал лично самия крал. По-късно тази постройка е превърната в обикновен салон от следващите собственици на двореца.

От 1937 година насам замъкът Sceaux функционира като музей и е отворен за обществени посещения. В него може да се разгледа огромна колекция от произведения на едни от най-големите майстори на френската художествена школа. Освен това може да научите и повече за локалната история на френския район Ил дьо Франс.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати