Замъкът Сандомеж

03.01.2011

Замъкът Сандомеж (Sandomierz Castle) е наследник на някогашно масивно средновековно укрепление. Горе-долу в сегашния си вид Сандомеж е бил реконструиран през 14 век от владетеля Казимир III Велики. Дворецът се намира в едноименния град, разположен в югоизточна Полша, в рамките на днешното Świętokrzyskie Voivodeship.

Днес Сандомеж е популярен с красивия си и интересен Стар град, който е и основната му туристическа атракция. В историята на Полша Сандомеж се счита за един от най-старите и най-значими градове в страната, което говори за важните функции, които е изпълнявал неговият замък през вековете.

Замъкът Сандомеж

Историята на Сандомеж започва като средновековна крепост през 10 век, преминава през фасадата и функциите на замък през 14 век, за да се превърне в една приятна възрожденска резиденция.

Най-вероятно средновековната крепост Сандомеж е издигната на това място заради стратегическото му разположение. Първоначално замъкът е имал основната функция да охранява тукашните важни търговски пътища, които преминават на кръстопътя на реките Висла и Сан.

Най-първите исторически записи, които споменават за замъка Сандомеж датират от началото на 12 век като го посочват за един от главните градове на Полша наред с Краков и Вроцлав. По това време територията на страната е разцепена на княжества и Сандомеж става столица на югоизточния край.

Сериозни щети замъкът Сандомеж и цялото селище претърпяват при няколкото нападения на татарите през Средновековието. В резултат на атаките през 1241, 1259 и 1287 и 1286 година всички дървени постройки в града са напълно сринати със земята.

След като полските земи се обединяват през 14 век Сандомеж се превръща от княжество във войводство и в неговия състав влизат вече големи територии от Югоизточна Полша. По това време замъкът и селището наброяват около 3000 жители, което го прави един от най-големите полски градове. В средата на 14 век отново по време на нападение градът е бил опожарен.

Възстановяването на замъка Сандомеж става по време на управлението на крал Казимир III Полски. Той превръща Сандомеж в процъфтяващ търговски и културен център и един от най-красивите полски градове.

През 1656 година дворецът Сандомеж е взривен от шведската армия, като само западното крило е успяло да се запази.

Превърнат по-късно в ренесансова резиденция, единствената съхранила се част от оригиналната конструкция на замъка е превърната в музей. Целият Сандомеж е заобиколен от живописен зелен парк, а в непосредствена близост до замъка има и едно красиво езеро.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати