Замъкът Вакербарт

25.01.2011

Замъкът Вакербарт (Wackerbarth Palace) е един от няколкото барокови дворци в Дрезден, които са напълно унищожени в резултат на бомбардировките през Втората световна война. Днес замъкът Вакербарт е превърнат в място, което с пълна сила може да се определи като излязло от приказка. Разположен в подножието на историческия лозов масив Радебойл, Вакербарт предлага изискана атмосфера на своите посетители, като ги приветства в уникален дворец, заобиколен от красиви барокови градини.

Другата основна характеристика за днешния Вакербарт е, че той представлява първокласна фабрика за обикновени и пенливи вина. Тук удоволствието да се отпуснете сред красивата природа на Саксонската част на долината на река Елба с чаша шампанско в ръка е нещо, което трудно бихте забравили цял живот. Според някой в замъка Вакербарт дори може да се усети вкуса на Средиземноморието.

Замъкът Вакербарт

Прекрасният замък Вакербарт е построен през началото на 18 век като частна резиденция от графа на Вакербарт – Август Кристоф. Основите на дворцовото бижу са положени през 1727 година, а окончателно замъкът е завършен през 1729 година. Първоначалното име на имението е било Векербартс Ру. Автор на проекта на замъка Вакербарт е архитектът Кньофел. След построяването си дворецът става известен като Рицарската академия.

Скоро след построяването си Вакербарт става синоним на елегантни вина, пенливи вина и наслада от живота. Много пищни тържества на саксонските аристократи са били провеждани в красивите градини на имението и из прелестните му зали. Дори саксонският Крал Август Силния не можел да остане безразличен към деликатната атмосфера на Вакербарт и аромата на отлежалото в бъчви вино.

Столетия по-късно, в наши дни Вакербарт продължава 800-годишната традиция във винопроизводството на Саксонските земи. Виното, което се произвежда днес в замъка е същото, като това, което е отлежавало в сенчестите изби преди 200 години. Вакербарт има титлата на втория най-стар винопроизводствен район в Германия, което използва само собствено, отгледано в района грозде.

В годините на Втората световна Война замъкът Вакербарт е сериозно повреден. Въпреки това части от неговата конструкция са успели да оцелеят след войната и макар възстановяването му да е било абсолютно възможно силите на комунистическия режим го унищожават през 1963 година.

Една оригинално запазена част от замъка Вакербарт е медальона с образа на саксонския крал Август Силния , който бил част от орнаментите на фасадата. Той е дело на известния бароков скулптор Бенджамин Томай. Неясно остава защо други перли на дворцовата архитектура като Цвингер (Zwinger) , Японския дворец, Резиденцията, които също са буквално унищожени от бомбардировките, са напълно реставрирани, а замъкът Вакербарт – не.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати