Замъкът Зигмаринген

25.01.2011

Замъкът Зигмаринген (Sigmaringen Castle) е един великолепен дворец, разположен в ниските планински възвишения на Швабските Алпи. Зигмаринген се намира в южната част на германската провинция Баден Вюртемберг, като доминира над едноименното немско градче със своята красива фасада.

Зигмаринген стои точно над ниското тукашно течение на река Дунав, а тази територия днес попада в рамките на Природен парк Горен Дунав. От векове насам замъкът Зигмаринген е официалната резиденция на рода Хоенцолерн или по-точно тя е седалище на принцовете на Хохенцолерн-Зигмаринген.

Замъкът Зигмаринген

За първи път средновековното имение Зигмаринген се споменава през далчената 1077 година в летописите на манастира Петерхаузен. Най-старите части на двореца са се претопили в подземията и реконструкцията му през 17 и 19 век.

Много специалисти са на мнение, че в долните части на Сиегмаринген трябва да бъдат проведени археологически разкопки, които да изведат на бял свят подробности от неговата история. Самият Сигмаринген е издигнат на хълм, известен просто като Шлосберг, който има стратегически обхват над района.

Той стои на около 35-40 метра от равнището на самия Дунав. В район на двореца Сиегмаринген са открити множество находки от римско време. Предполага се, че укреплението от 12 век, което е известно като Римската кула, без никакви съмнения може да се датира от времето на Римската епоха.

Замъкът Зигмаринген се счита за най-големият по поречието на река Дунав. Започнал като една перфектна средновековна отбранителна крепост Зигмаринген и неговите господари от Хоенцолерн го превръщат през вековете в една блестяща дворцова конструкция.

Той обаче преминава във владение на няколко други фамилии през средновековието. Около 1200 година Зигмаринген е основно ремонтиран от семейство Хелфенщайн. СЛед тях той попада в ръцете на Верденберг, които го управляват от 1399 до 1534 година.

Първият, който владее замъка Зигмаринген от рода Хоенцолерн е Чарлз I. Годината е 1535-та. В годините между 1627 и 1630 замъкът претърпява значителна трансформация като е превърнат в същински дворец от епохата на Възраждането.

Архитект на тази трансформация на Хоенцолерн е Ханс Алберт от Дилинген. Около 1650 година от двете отделни сгради, останали от периода на семейство Верденберг, е измайсторена една нова постройка под блестящото ръководство на архитекта Майкъл Бийр.

Днешната туристическа обиколка из залите на замъка Зигмаринген гарантират същинско пътешествие назад във времето и създават достоверно усещане за начина на живот, който са водели благородниците.

Навсякъде може да видите украсени мебели, картини и ценни порцеланови предмети. В музейната експозиция на Зала за оръжие може да се види една от най-големите частни колекции на оръжие в Европа, като колекцията съдържа експонати от Средновековието до наши дни.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати