Резиденцията Ансбах

17.02.2012
Резиденцията Ансбах
Снимка: fachschaft-kunstgeschichte.blogspot.com

Резиденцията Ансбах е блестящ дворцов комплекс, разположен в едноименния немски град. Ансбах е столица на административния район Средна Франкония (Middle Franconia). Историята на замъка Ансбах започва през Средновековието, за да се превърне няколко века по-късно в шедьовър на ренесансовия архитектурен стил. Наред с резиденцията Ансбах върви и блестящата градина, известна като Хофгартен (Court Gardens).

Самият дворец Ансбах е известен още и като бароковата резиденция Маркгрефлих (Markgräfliche Residenz (Margrave Residence Palace). Историята на комплекса се свързва предимно с фамилия Хоенцолерн (Hohenzollern) управлявала като царе на Прусия и императори на немската империя.

Всичко около двореца Ансбах започва през в 748 година, когато тук е създаден един бенедиктински манастир в 748. През 1331 година имотът сменя собствеността си, а за периода от 1456-1791 година, Ансбах служи като резиденция на Камарата на Бранденбург-Ансбах.

Преди Наполеон Бонапарт да присъедини тукашните територии към Бавария през 1806 година, Ансбах за известно време влиза в границите на Прусия. От тогава насам за Ансбах се споменава предимно като едно затънтено провинциално място.

Резиденцията Ансбах е разположена в източната част на Стария град и нейната барокова архитектура ярко контрастира с многото дървени постройки в района. Преди да бъде превърнат в блестящият бароков комплекс, който посетителите виждат днес, замъкът преминава през стиловото течение на ренесансовите замъци.

Архитект на резиденцията Ансбах е Габриел де габриели (Gabriel de Gabrieli). Той вплита в конструкцията на резиденцията 21 големи прозореца и безброй изящни фигури, за да я сътвори достойна за един император.

Днес общо 27 стаи от резиденцията Ансбах са отворени за обществени посещения. Някои от тях се считат за най-добре съхранените примери за рококо интериор в цяла Франкония. По време на туристическата обиколка на комплекса ще иамете възможност да се насладите на около 50 картини от 17-ти и 18-ти век, включително произведения на Рубенс и Ван Дайк.

В Готическата зала на резиденция Ансбах може да се види една богата и изключително ценна колекция от порцелан и фаянс. Днес тя се предлага и за провеждането на малки тържества и празници. Прелестната градина-оранжерия на двореца Ансбах е изградена в далечната 1726 година, като е окончателно завършена през 1743 година.

От двете й страни са направени две улици, по периферията на които се редят живописни липи. През топлите месеци на годината в градината на резиденция Ансбах могат да се видят цветя, живи плетове и храсти, наредени сякаш по учебник. В оранжерията пък през лятото се произвеждат лимони, севилски портокали маслини, фъстъци, лаврови дървета и ягоди, отглеждани в качета.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати