Новата резиденция в Бамберг

27.01.2011
Palace in Bamberg

Новата резиденция в историческия немски град Бамберг (Bamberg Residence) е внушителен и интригуващ комплекс, който заменя през 17-18 век старата резиденция на принц-епископите на Бамберг. Днес тази масивна постройка, издигната от пясъчник функционира като държавна библиотека, а тук също така може да разгледате и Държавната Галерия Бамберг.

Самият град Бамебер е един от няколкото незасеганти от бомбардировки немски градове през Втората световна война, благодарение на което днес в него могат да се видят уникални исторически постройки, запазени в много добро състояние.

Новата резиденция на епископите в Бамберг граничи от две страни с Катедралния площад в Бамберг. Нейният комплекс не би бил същият, ако не беше и чудно красивата Розова градина, откъдето се открива приятна гледка към града и към старинната постройка на църквата Свети Михаил.

Новата резиденция в Бамберг е издигната с общо четири крила, като те са строени на два етапа. Първи се появяват двете крила във възрожденски стил, които са издигнати по времето на принц-епископ Йохан Филип фон Гебзател през 1602 година.

Внушителната постройка е издигната от пясъчник.Принц-епископите на Бамберг управляват и обитават внушителния дворец до 1802. Между 1697 и 1703 година се строи Франконския Бароков дворец.

Това става под патронажа на принц-епископ Лотар Франц фон Шьонборн, който възлага задачата на архитекта Йохан Леонард Диетценхофер. Строителният майстор издига двете нови крила на Резиденцията на принц-епископите в Бамберг, които гледат към Катедралния площад, като ги свързва със старите части на комплекса откъм задната страна.

Според мнозина единствено по-впечатляваща от фасадата е интериорната украса на Новата резиденция в Бамберг. Над 500 автентични мебели - маси, столове, канапета, фотьойли, датиращи от 17 и 18 век могат да се видят в над 40-те стаи и зали, които днес са отворени за обществени посещения. Впечатляващи са и таваните на повечето зали, които са същинско произведение на изкуството.

Новата резиденция в Бамберг

Императорската зала е нещо, което няма еквивалент в никой друг дворец. Тя има относително нисък таван, защото е построена на първото ниво на Новата резиденция. Украсата на тавана е дело на един тиролски майстор на име Melchior Steidl, който се заема със задачата да създаде илюзията за простор.

Цели две години между 1707 и 1709 година художникът рисува блестящата си творба, представляваща алегорични образи на Германските императори, вплетени с различни годишни времена, които създават същинско триумфално шествие по небето. За една от най-големите ценности на Залата на императорите се считат масивните завеси от Бове, направени около 1730 година.

Розовата градина към Новата резиденция на принц-епископите в Бамберг е същинско кътче от рая. От нея се открива невероятна гледка към целия град. Паркът с розите е разделен на четири части от кръстосващи се в средата пътеки. Тук е издигнат и един прелестен овален фонтан.

Над 4500 розови храста разцъфват в градините на резиденцията през летните месеци. В градината има един павилион, проектиран от Балтазар Нойман и завършен през 1757 година. Днес той е превърнат в приятна кафе-сладкарница с огромен избор от вкусни торти.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати