Замъкът Бургхаузен

24.09.2010

Уникалният замък Бургхаузен (Burghausen Castle) се счита за най-дългата крепост, която може да се види не само на територията на Германия, но и в рамките на цяла Европа. Бургхаузен се разпростира на 1 043 метра дължина в едноименното баварско селище, което се намира в южната част на Баварския регион. Цялата крепост доминира над околния район от своето високо било, което стои на западния бряг на река Залцах, която очертава границата между Германия и Австрия.

Замъкът Бургхаузен изглежда така сякаш не е помръднал под влияние на вековната си история. Целият комплекс е разделен на общо шест двора, а части от защитна структура достигат до селото и се интегрират в негови градските стени.

Замъкът Бургхаузен

Предполага се, че укрепена постройка на това място над река Залцах е имало хилядолетия назад, но за първообраз на днешния Бургхаузен се счита дървената крепост, построена на този хълм около 600 година. Тя се е използвала за резиденция на херцозите на Бавария, както и за контрол и защита на каналите за пренасяне на сол по самата река.

Първото разширяване на замъка Бургхаузен става през 1090 година по времето на граф Sieghart X. За жалост по-голямата част от тази оригинална средновековна структура не е успяла да се запази до наши дни. Крепостта остава седалище на графовете на Бургхаузен до 1163 година. В същата година замъкът преминава в ръцете на Хайнрих Лъва (Heinrich the Lion), който остава в Бургхаузен до 1180 година.

През 1255 година граф Heinrich XIII разширява значително крепостта и издига тези части от нея, които са достиганли и до наши дни. Най-важните периоди в разрастването на Бургхаузен обаче си остават тези при управлението на последните трима графове на Долна Бавария - Хайнрих, Людвиг и Джордж.

Сегашният Бургхаузен е разделен на цели шест двора, всеки от които има самостоятелни укрепени порти, ров и спускащ се мост. Всеки един от тези части на комплекса има своя собствена история, защото те са издигнати в различни етапи през вековете.

Дворецът в резиденцията на херцога се намира в рамките на първия двор. Тук е и Готическата зала, известна като Durnitz, още една сграда с прозвището Kemenate, параклисът на вътрешния замък, издигнат през 13 век и хазната.

Вторият двор на Бургхаузен е изключително голям и просторен, но сградите тук не са реставрирани. В третия двор може да се види един от най-добре запазените спускащи се мостове от епохата на Средновековието. Той е изцяло дървен, като покрива участък от 27 метра под ров с дълбочина 8 метра.

Четвъртият двор на Бургхаузен е потънал в мистицизма на вещици и страшни средновековни истории, защото тук се намира т.нар. Кула на Вещиците, тъмниците и затвора. В петата част на замъка може да се види още един готически параклис от 15 век и една главна кула. Шестият двор на Бургхаузен е най-големият и най-промененият през вековете. В самата му среда стои Часовникова кула.

Днес в замъка Бургхаузен могат да се разгледат две музейни изложби, а част от него е превърната и в студентски хостел.

2.9
Общо 8 гласували
5 1
4 2
3 0
2 5
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати