Оранжерията в Касел – Карлсауе

25.01.2011
Orangerie Kassel

Оранжерията в Касел (Kassel Orangerie) е великолепен бароков дворец – един от най-добрите примери за такава архитектура в цяла Германия. Оранжерията в Касел се намира само на 400 метра от някогашния Кралски дворец на града, като от построяването си до ден днешен тази красива и внушителна постройка бележи началото на северната част на Касел. Оранжерията е разположена в рамките на природния парк Карлсау].

Красивият дворец на Оранжерията е построен като върхова точка в прекрасните градини, направени по поръчка на владетеля Карл, който дава името на тукашната територия. Сградата е издигната сред бароково аранжираните градини през 1710 година, а протичащата в близост река Фулда (Fulda river) дава завършеност на природната красота на парка Карлсауе.

Оранжерията е издигната като лятна къща или по-скоро като оградена вътрешна градина, за да могат да виреят добре отглежданите тук портокалови, лимонови дръвчета и различни палми.

Наличието на такива нетипични за района редки ботанически екземпляри от Средиземноморския регион в градината на Карл говори само по себе си за статута, потеклото и възможностите на господаря си. Достатъчен е фактът, че отглеждането на такива растения в изкуствена среда изисква огромни разходи за отопление, правилно осветление и т.н.

Обикновено отоплението на дръвчетата и различните екзотични видове в подобни оранжерии през 18 век е ставало чрез издигането на топъл въздух от специално изработена за целта система на пода. Около 1747 година в рамките на Оранжерията живее един носорог на име Клара, който показва особено отношение към плодовете, които се отглеждат в този красив дворец в Касел.

Оранжерията в Касел – Карлсауе

Архитект на красивата Оранжерия е Йохан Конрад Гиеслер, който построява 140 метра дълга сграда, състояща се от едноетажна основа с няколко дву- и триетажни павилиона в конструкцията. През 1750 година бароковият майстор Johann Georg Kötschau извайва прекрасни статуи, изобразяващи различни богове, богини и митологични фигури, които някога са били ситуирани по покрива на Оранжерията.

Оранжерията в Касел продължава да функционира като такава до Втората световна война. От 1992 година насам в бароковото бижу се помещава Каселския музей по астрономия и наука. Точно след вратата на Оранжерията може да се види красивата Мраморна баня, която е проектирана от Pierre Etienne Monnot. Той живее в Касел в периода между 1714- 1729 година.

Още предходния век скулпторът започва работа по свои статуи, които изобразяват гръцки и римски божества и различни митологични моменти. Той продава голяма част от тях на Карл, като те влизат в композицията на Мраморната баня в Оранжерията му. Тук може да се види и част от "Метаморфози" - популярна работата на древния римски поет Овидий.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати