Замъкът Пфалцграфенщайн

23.01.2011
Замъкът Пфалцграфенщайн

Удивителният замък Пфалцграфенщайн (Pfalzgrafenstein Castle) е построен така, че да прилича на кораб. Той се намира в самата река Рейн (Rhine river), по течението й, което е близо до немския град Кауб. Пфалцграфенщайн е средновековно укрепление, което е издиганто на остров Фалкенау, известен още просто като Пфалц.

Историята на замъка Пфалцграфенщайн започва през 14 век, когато крал Лудвиг Баварски решава да издигне тук крепост, която да упражнява контрол по дясната страна на Рейн. Основите на замъка са положени през 1326 до 1327 година, а шестоъгълната защитна стена, която създава впечатлението, че комплексът прилича на кораб и която е около високата кула, е издигната между 1338-1340 година. Тя достига до височина 12 метра, като в нея са изградени два етажа с коридори и галерии.

Лудвиг Баварски издига своята крепост Пфалцграфенщайн с хитрост, като основната цел е да се вземат пари и такси от пренасящите стоки кораби по Рейн. През 1477 година крепостта на остров Фалкенау преминава в ръцете на граф Катценелнбоген.

Конструкцията е подобряване на два пъти след това – веднъж през 1607 и втори път през 1755 година. При тези строителни дейности са издигнати ъгловите кули, оръжейния бастион и горната част на главната кула, която е покрита с типично барокова метална шапка.

По времето, когато Пфалцграфенщайн функционира като крепост за събиране на такси, това не е било рядкост по течението на реката. Такива замъци има на много места по Рейн, а Пфалцграфенщайн работи съвместно с замъка Гутенгелс, както и с укрепеното селище Кауб, което се намира от дясната му страна.

pfalzgrafenstein

Системата по събирането на таксите не била никак „любезна”. В реката имало опънати вериги, които не позволявали кораба да премине, ако не е дал съответната сума. Не са били и малко случаите, когато някой непожелал да плати такса е тикан в тъмницата на Пфалцграфенщайн и е държан, докато не склони да „развърже кесията”.

Замъкът Пфалцграфенщайн по своята същност е бил нещо като перфектната военна крепост. Той така и остава непревзет от никого, издържал е под напора на много нападения, битки, както и природни бедствия, свързани с течението на Рейн.

От 1946 година насам замъкът Пфалцграфенщайн става собственост на тукашната провинция Рейнланд-Пфалц. От тогава до днес крепостта-кораб е отворена за обществени посещения. Тук посетителите могат с пълна сила да усетят атмосферата на 14 век – в музейните експозиции на Пфалцграфенщайн няма ток, както и тоалетна.

Представата, която туристите придобиват е повече от реалистична. В замъка може да се разгледат интересни автентични предмети от мед и керамика, които датират от 17 до 19 век.

4.2
Общо 6 гласували
5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Иван Ташев
Иван Ташев
15.04.2017 09:11
Определено ти вярвам защото и аз имах подобни преживявания.И дори се интересувам от паранормални науки
0
0
Потребител#175445
Не се плаши това или е емоция на мозъка или въображението то играе номера
0
0