Замъкът Артщетен

22.08.2010

Замъкът Артщетен (Artstetten Castle) е интересен дворец, който от векове е фамилна собственост на австро-унгарската династия на Хабсбургите. Артщетен всъщност е истинският дом на Франц Фердинанд и неговата съпруга Софи – дукесата на Хоенберг.

И до днес имението си остава частна собственост на фамилия Хоенберг, като в Артщетен е отворен за обществени посещения един интересен музей, посветен на ерцхерцог Франц Фердинанд, а постоянната изложба е кръстена „За сърцето и короната” ("For Heart and Crown"). Замъкът Артщетен се намира на около 78 километра от замъка Розенберг.

Замъкът Артщетен

Той е разположен на няколко километра от селището Klein-Pöchlarn, което лежи на самия Дунав. Артщетен доминира над самата река, като стои точно на границата на австрийския регион Вахау (Wachau). Целият замък Артщетен е заобиколен от приказен парк, който предлага един момент на хармония от красотата на австрийските земи.

Първият замък на мястото на днешния Артщетен е издигнат тук през 13 век. През следващите столетия той претърпява многобройни трансформации преди да бъде по-значително трансформиран през 1570 година от Mattäus Grundreching. В годините между 1691 и 1698 година по време на бароковия бум в строителството и архитектурата замъкът Артщетен търпи значителна реставрация и разширяване от Maximilian Braun von Rotenhaus през 1570 година. По това време са добавени и двете крила на двореца.

Замъкът Артщетен е напълно опожарен, както и цялото село при двата пожара от 1730 и 1760 година. Едно друго природно явление нанася повреди по двореца през 1791 година, когато силна буря разрушава покрива на Артщетен. След тази година са издигнати отличителните за замъка куполи, както и предното отделение с още два луковични куполи.

Използван първо като резиденция и лятна вила от Кралското семейство, замъкът Артщетен се превръща в постоянен дом на Франц Фердинанд и съпругата му Софи. Те наследяват имението през 1896 година от бащата на Фердинанд – Karl Ludwig.

Днес замъкът Артщетен и неговите седем фланкиращи кули с луковични куполи е отворен за обществени посещения от 1998 година, когато тук е изложена експозицията За сърцето и короната”. Всяка година се сменят и различните останали изложби, които предлага музея. Общо 30 стаи влизат в рамките на музея, като някои от тях могат и да се отдават под наем на желаещите.

Посетителите на Артщетен днес имат възможност да изпият по кафе или друга напитка в приятната кафетерия, която работи в замъка. Друг вариант е да се отпуснете на южна тераса и да се насладите на красивата гледка към парка с неговите прекрасни стари дървета.

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати