Замъкът Шварценберг в Шайнфелд

13.10.2010

Замъкът Шварценберг в Шайнфелд е един от фамилните дворци на едноименната франконска и бохемска немска фамилия. Шварценберг се намира в непосредствена близост до градчето Шайнфелд (Scheinfeld) в Бавария, разположено между Вюрцбург и Нюрнберг. Сред останалите великолепни исторически крепости на аристократичната фамилия са южнобохемският замък Крумльов в Чешки Крумлов, както и средновековния дворец Хлубока, известен на германците като Фрауенберг.

От Шайнфелд и от прекрасния възрожденски замък Шварценберг лесно може да се отправите към много други атрактивни туристически дестинации, които се намират само на около час път в природно богатата и красива Бавария. От тук Вюрцбург се намира на около 41 км, където може да видите неговата впечатляваща Резиденция.

Замъкът Шварценберг в Шайнфелд

От Шайнфелд градчето Ерланген е на около 39 км, Бамберг на около 38 км. Ако сте любител на замъците, непременно трябва да отскочите до двореца Кайзербург (Kaiserburg), който е на 50 км от замъка Шварценберг, както и великолепия Еренбург, отстоящ на около 75 км.

За властната фамилия Шварценберг се споменава в документи още от 8 век, но за тяхното семейно имение - двореца Шварценберг, се споменава за първи път в документ през 1258 година. Може почти със сигурност да се твърди, че крепост на това място е имало поне век преди това, въпреки, че за съществуването й няма реални писмени свидетелства.

В периода 1405 и 1421 година крепостта е делена от собствеността на петтима собственици по две линии на благородническото семейство. Горе долу от този период съществува и самото име Шварценберг. Император Сигизмунд (emperor Sigismund) дълбоко се доверява на рода и през 1415 година селището около замъка получава статут на град. По това време и целият град е укрепен, като и до днес части от оградната стена и кулата могат да се видят.

През 1607 година южното крило на двореца Шварценберг е унищожено от пожар. През същата година започва реконструкцията по проект на Елиас Хол (Elias Holl), който работи с най-известните майстори от Аугсбург (Augsburg). Създателите на Нюрнбергското кметство (Nuremberg city hall) Якоб Волф (Jakob Wolff) и неговият син са изпълнители на проекта.

През 1616 година замъкът Шварценберг е окончателно възстановен. От около 1670 година датира и т.нар. Черна кула, която е част от старата конструкция на крепостта, но и до днес е акцент във фасадата му.

Около 1702 година малко над Шварценберг съществува един стар параклис на името на Св. Богородица. Между 1732 и 1735 година този стар храм е превърнат в голям манастир и църква, които са дело на прочутия Балтазар Нойман (Balthasar Neumann).

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати