Замъкът Дуарт

24.01.2011

Шотландия е земя, където могат да се видят едни от най-интригуващите средновековни дворци в Западна Европа. Емблематичният замък Единбург (Edinburgh Castle) и Стърлинг (Stirling Castle) сякаш обаче остават в сянката на старинния замък Дуарт (Duart Castle).

Замъкът Дуарт (Duart Castle) е разположен на източния бряг на шотландския остров Mull, съвсем близо до замъка Торосай (Torosay Castle). Името Дуарт идва от галски - "Dubh Ard" се превежда като „черна крепост”.

Каменната крепост стои високо на канарата на острова и гледа точно към Sound of Mull и езерото Loch Linne. Дуарт се е считал като охрана на един от най-важните морски маршрути в Западна Шотландия.

Естествено защитната позиция на замъка Дуарт вероятно е била подсилена от най-ранните времена. Със сигурност укреплението е било доста стабилно, защото е удържало на нападения на викингите през 800 година.

Замъкът Дуарт

Каменната крепост Дуарт датира от средата на 13 век и вероятно е построен за клана Макдугъл. В края на 14 век средновековната крепост става седалище на Маклийн. По това време е добавена и жилищната кула на замъка.

Семейството напуска замъка през втората половина на 17-ти век, когато решава да се премести на островите Treshnish. След този период Дуарт става собственост на правителството, като за няколко години тук са поместени войски.

В продължение на повече от сто години замъкът Дуарт пада в разруха, докато не е купен и реставрирана през 1911 - 1912 година от сър Фицрой Маклийн. Днес в замъка Дуарт могат да се видят много исторически ценности и предмети на семейство Маклийн.

Сред най-забележителните помещения в Дуарт са кухнята, Банкетната зала, Морската стая и многото различни спални.

По голямо вито стълбище посетителите могат да се качат на горния етаж, където се помещава цялото историческо наследство на Маклийн и по-специално на военните началници от рода. Разходката из стаите тук е същинско връщане на бойното поле. В тъмниците пък има реални фигури на затворници от испанската армада, които са лежали някога затворени в подземията.

Посетителите на замъка Дуарт днес имат възможност да се докоснат до военното величие от миналото на крепостта чрез оръдията, военната екипировка, оръжията и т.н., които са изложени в двореца. В Дуарт има изграден и магазин за сувенири и малка чайна, където гостите могат да си отдъхнат след обиколката на замъка.

4.3
Общо 6 гласували
5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати