Замъкът Естенс във Ферара

29.12.2010

Точно в центъра на северния италиански град Ферара се намира замъкът Естенс, наричан още и като Замъкът Сент Мишел. За хилядите туристи обаче този великолепен средновековен дворец е известен просто като замъкът във Ферара. Той носи името на своите собственици – семейство Есте.

Основите на великолепния замък Естенс (Estense Castle) са положени през 1385 година. Той е издигнат по поръчка на известната фамилия д’Есте, която е управлявала града от 1208 до 1598 година. Замъкът във Ферара е внушителна постройка, съставена от масивни стен, кули, ров, пълен с вода, подвижни мостове и високи укрепления. Той е с квадратен архитектурен план, доминиран от високи кули в четирите ъгъла.

Наблюдателната кула, която е включена в защитната стена на някогашния град и която маркира северния край на стария град на Ферара, датира от началото на 13 век. Когато през 1264 година Obizzo II d'Este е обявен за „Властелинът на Ферара”, семейството Есте решава да построи двореца си точно пред катедралата в северната част на града.

Замъкът Естенс във Ферара

Фамилията управлява средновековния Ферара до средата на 14 век и решава да включи в структурата на своя замък огромната наблюдателна кула, която да осигури защитата на Porta dei Leoni и тяхната собственост.

През Средновековието крепостта на семейство Есте е била заобиколена от всички страни с ров, пълне с вода, който се захранвал чрез канали от водите на река По. Всички кули на двореца са подсигурени с по-дебели стени специални защитни постройки, където някога е живяла артилерията на замъка. По тези външни части от фасадата на замъка във Ферара може да се види украса от орнаменти, които символизират двете емблеми на властната фамилия – орелът и колелото.

Първият архитект на замъка Естенс е Баталино да Новара, който бил експерт в издигането на средновековни военни крепости. Тъй като по онова време народът на Ферара често се вдигал на бунт заради високите данъци, наложени от семейство Есте, било необходимо дворецът има да има солидна дефанзивна структура. Още през 14 век замъкът се наричал Сент Мишел.

През втората половина на 15 век замъкът във Ферара се превръща в резиденция на маркизите по времето на Borso and Ercole I. В годините между 1534 и 1559 Естенс се превръща в съдебна палата по време на управлението на Ercole II. По това време се предполага, че замъкът във Ферара претърпява реконструкция, която го превръща в двореца, който виждаме днес.

С реставрацията на двореца е нагърбен архитекта Джилорамо ди Капри. Той решава да премахне бойните зъбци от конструкцията и да построи на тяхно място каменни тераси. Високи тераси са построени и по четирите кули. След смъртта на този архитект, работата е довършена от Alberto Schiatti.

Днес град Ферара не би бил същия без величествената осанка на замъка Естенс. Самият той е главната туристическа атракция на италианския град, като в него могат да се разгледат различни експозиции, както и прекрасната му интериорна украса и стенописи, които са дело на учениците на майстора Dosso Dossi (1489/90-1542). На покрива на замъка във Ферара са изградени градини, които също са отворени за посещение.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати