Замъкът Сериод

19.12.2010
Замъкът Сериод

Замъкът Сериод (Sarriod Castle), известен локално като Сериод де ла Тур е удивителна средновековна крепост, разположена в италианската долина Аоста (Aosta Valley), в Saint Pierre. Старинният Сериод доминира над околния район от равното хълмисто плато, покрито с дървета, като е разположено съвсем близо от главния път в района.

Сериод де ла Тур е един от най-автентичните средновековни замъци, които могат да се видят в Италия. Най-старата част от конструкцията на двореца включва параклиса и централната, квадратна кула или донжона (Donjon). Той е заобиколен от крепостни стени, което е характерно за повечето крепости в региона, строени между 10-12-ти век.

През 1420 година близо до донжона, който по онова време се е наричал “turris Sariodorum ”, Джийн Сериод ( Jean Sarriod) заповядва да бъде издигнат истински замък, който да изпълнява функциите на дом и резиденция. В резултат на това са изградени серия от конструкции и по-малки сгради към вече съществуващата кула.

По време на това мащабно разширение на замъка Сериод е построено и спираловидното стълбище в донжона, както и кръстосаните прозорци в дялан камък, които са строителен момент, типичен за архитектурата Valdostane, придобила популярност тук през 15 век.

През 1478 година Антоан Сериод де ла Тур, който бил син на Джийн, започнал да се занимава с параклица, като го посветил на Дева Мария (Virgin Mary) и Свети Йоан Богослов (Saint John the Evangelist).

По това време параклисът е изрисуван с ценни стенописи на разпятието и Свети Кристофър. Днес в него са запазени и някои фрагменти от стенописи, датиращи от 13 век. Освен това параклиса на замъка Сериод е изградена и по-висока, макар и не толкова голяма камбанария.

На партерния етаж на северното крило може да се види зала с голям дървен таван, а на първия етаж е разположена залата с главите (hall of heads), наречена така заради декорациите на дървения таван. Тук могат да се видят 171 глави, които са изваяни в гротескни форми на митични чудовища и животни. Тази стая датира около 1430 година.

По-добре запазените останки на замъка са около горната южна стена на Сериод. Промяната в нивата от стая в стая са резултат от строителните работи на двореца през различните периоди и векове. Крилото, което гледа на запад е построено през 16 век, докато северната кула е издигната през 17-тото столетие. Голяма част от стенописите са рисувани през 18 век.

Замъкът Сериод остава собственост на едноименната фамилия до 1928 година, когато е купен от семейство Бенса от Генуа (Bensa family of Genoa). От 1970 година е собственост на регионалните власти и е превърнат в музей, където може да се разгледа историческа експозиция на предмети и произведения на изкуството от 13-16 век.

4.2
Общо 6 гласували
5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати