Замъкът Микулов

17.01.2011

Южно-Моравският (South Moravia) край на Чешката република е място, където човек може да обикаля, пътува и разглежда месеци наред и пак да не се насити на красотата на природата, на лозовите масиви и на зелените хълмисти възвишения, по които са разпръснати десетки замъци. Поредното бижу в короната на чеките крепости е замъкът Микулов (Mikulov Castle), който стои красиво над едноименния град, известен отдавна с качествените вина, които се произвеждат тук.

Микулов се намира на границата с Австрия. Преди да влезете в града ще ви посрещне море от Австрииски ветрогенератори, а самият град ще ви очарова със спокойната си атмосфера с подчертано историческа наситеност. Разбира се, главен виновник за това е замъкът Микулов.

И докато централният градски площад е построен в ренесансов стил, замъкът Микулов се счита за творение на бароковата архитектура. За жалост той не е автентичен – издигнат е наново след тоталната му разруха през Втората световна война, но запазва лицето и структурата на оригиналната средновековна крепост.

Оригиналният замък е издигнат в края на 13 век, но днес части от него са се запазили само в кръглата кула, осмоъгълната кула, параклиса и една каменна врата. В началото на 18 век Микулов е опожарен, след което в годините между 1719-1730 година е напълно възстановен и подобрен от влиятелната фамилия Дийтрихщайн (Dietrichstein).

Замъкът Микулов

През Втората световна война замъкът Микулов е един от онези исторически паметници, които са сринати с земята от нацистката армия. В следвоенните години обаче дворецът възкръсва отново като феникс от пепелта и през 1950 година замъкът Микулов започва да функционира като Регионален исторически музей.

Днес дворецът съчетава с лекота историческото с модерното. Той е оборудван с всичко необходимо за провеждането на различни социални събития, балове, концерти, конгреси, празнични фестивали, големи конференции, спектакли, презентации и т.н. В музея на замъка Микулов могат да се видят прекрасни археологически находки, изложби на картини и оръжия, експонати на традиционните народни занаяти и изделия на виното.

Микулов е популярен винарски район, специализиран в производството на вино. За туристите на града са разработени специализирани маршрути, програмата на която включва мероприятия като дегустация на вино, разглеждане на изби за вино, посещения в музея на вината или разходки по т.нар. винени пътеки. Те могат да се обиколят пеша или на велосипед.

Във винарската изба на замъка Микулов може да се види запазено буре от 16 век, което има претенциите за най-голямото в Европа - цели 101 300 литра вместимост. Самата изба на замъка Микулов се счита за едно от най-големите винени хранилища в Централна Европа.

В южноморавския край, където се намира Микулов, могат да се посетят още много интригуващи исторически забележителности. Сред тях са замъкът Милотице (Milotice Castle), замъкът Стразнице (Straznice Castle), Леднице (Lednice Castle). Леднице е част от - природния комплекс Леднице-Валтице (Lednice - Valtice), който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1996 година. Той се намира на около 11 км от замъка Микулов. Замъкът Вранов (Vranov Castle), намиращ се на 61 км от Микулов, е едно бароково бижу, което задължително трябва да се посети.

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати