Замъкът Инуяма

06.05.2011

Разположен гордо над южния бряг на река Кисо (Kiso), замъкът Инуяма вече повече от 500 години се тачи като стожер на японската история и култура. Инуяма (Inuyama Castle) носи гордо титлата на най-старата крепост в Япония макар и този въпрос да предизвиква все още дебати в страната. Той е един от общо 12-те дворци я Япония, които са построени преди Едо периода. Успоредно с това замъкът Инуяма е обявен за японско национално съкровище – ранг, който се полага на само още 3 крепости – замъците Химеджи (Himeji Castle), Хиконе (Hikone Castle) и Мацумото (Matsumoto Castle).

Инуяма доминира над едноименния японски град, разположен в префектура Аичи (Aichi). Самата река Кисо се счита за естествена граница между Аичи и префектура Гифу (Gifu prefectures), а Инуяма може да се достигне надолу по течението на реката, след железопътния мост, изграден по нея. Точната дата на построяването на двореца в тема на разгорещени дебати, защото е доста трудно това да се определи, имайки предвид всички земетресения, пожари, войни и смяна на собствениците.

Замъкът Инуяма

Все пак специалистите предполагат, че оригиналната конструкция на замъка Инуяма е построена през 1440 година, въпреки че по това време той не е бил нищо повече от малко по-укрепена къща или малка крепост. В сегашния си вид Инуяма е издигнат през 1537 година от Oda Nobuyasu, който е чичо на великия владете Oda Nobunaga. По онова време дворецът е имал важна роля за контрола по река Кисо. Днес замъкът Инуяма се счита за безценен пример за отбранителна архитектура Момояма (Momoyama Period defensive architecture).

Оригиналният Инуяма съществува като отбранителна крепост с кула още от периода на гражданските войни в Япония, известен като ерата Сенгоку (Sengoku era). През следващите векове на територията на Япония кипят непрекъснати войни, а дворецът преминава в ръцете на различни владетели. За съжаление замъкът, построен през 16 век, е сериозно разрушен от земетресения и природни бедствия. Сегашният Инуяма е издигнат през 1965 година.

Днес замъкът Инуяма не впечатлява с грандиозни размери, а най-вече с архитектурата си. Той има три етажа от външната страна, четири от вътрешната и две нива под земята. На най-горното му ниво е разположена наблюдателна площадка, от която се открива прекрасна гледка към околните планини – Kisoontake, Mino, към замъка Гифу (Gifu Castle) и към Nobi Plain. Най-старата част от конструкцията на Унияма е взета някога от двореца Канаяма (Kanayama Castle) и е устояла на реставрациите в периода

Между 1961-1965 година.

Прекрасната черешова градина, която е почти задължителна за японските дворци, не отсъства и в Инуяма. Особено красива и умиротворяваща, тази градина е популярно място за релакс със своите над 500 дръвчета от най-популярния в Япония черешов цвят Somei Yoshino. В замъка Инуяма се влиза срещу входна такса от 500 йени, което е около 3 евро.

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
уко
уко
18.12.2011 14:42
яко :)
0
0