Замъкът Огродзиениек

25.01.2011
Замъкът Огродзиениек

Северно от Краков (Krakow) в Полша съществува един туристически маршрут, наречен Орловото гнезо, който позволява на туристите да се разходят през едни от най-важните и красиви исторически замъци на страната. Между Честохова (Czestochowa) и Краков са разпръснати руините на няколко дворци, а тези на замъка Огродзиениек са едни от най-интересните за посещение не само за маршрута, но и в цяла Полша.

Огродзиниек (Ogrodzieniec) се намира до едноименното градче, разположено във войводство Силезия (Silesian Voivodeship). Замъкът стои на 2 км източно от селището върху един висок 504 метра варовиков хълм, от височината на който се открива красива гледка към тукашните полски територии.

Замъкът Огродзиниек през 14 век представлява една не особено впечатляваща кралска средновековна крепост, която се заменя от прекрасния бароков дворец през 1545 година, когато той става собственост на невероятно богатата и влиятелна полска фамилия Бонер (Boner family)- банкери от Краков и съветници на крал Сигизмунд Стария (Sigismund the Old ) (1467-1548).

Главата на семейството Северин Бонер наема италиански архитект, който да претвори готическата крепост в прекрасен ренесансов замък. По онова време Огродзиниек е изпълнен с красиви мебели от махагон, ренесансови картини и стъклописи. Крепостта се състояла от един горен дворец, три високи наблюдателни кули и масивно външно укрепление. Огродзиниек имал доста стабилна защитна структура с бойници и места за огнестрелно оръжие.

Замъкът Огродзиениек

През 1655 година замъкът Огродзиниек е сериозно повреден от шведските нашественици. Четири години по-късно дворецът е закупен от Stanisław Warszycki, който хвърля голяма част от авоарите си за реставрирането на двореца. Станислав бил граф, известен в полските земи като тукашния Граф Дракула. Славата му на добър пълководец и лоялен служител на своя крал и държава била беспорна, но едновременно с това се носели доста истории за нечовешката му жестокост.

След още едно нашествие на шведите през 18 век Огродзиниек е изоставен и започва да се руши. Голяма част от структурата, укреплението и високите кули са се запазили и до днес. Между 1959-1974 година Огродзиниек печели статут на защитен исторически паметник и днес е отворен за туристически посещения.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати