Замъкът Жослен

16.01.2011

Замъкът Жослен (Josselin castle) е едно забележително шато във Франция. Жослен стои красиво в едноименната община, в департамент Морбиан (Morbihan department), на югозападната част на френския регион Бретан (Brittany region). Дворецът е сред най-важните и най-красиви замъци на страната, като има статут на исторически паметник.

Самото градче Жослен е изключително приятно и интересно със своите малки средновековни улички, изтъкани от полудървени старинни къщи с атрактивни покриви. Допълнително чувство на хармония придава и преминаващата през градчето река Oust.

Замъкът Жослен

Първият средновековен замък на това високо място с изглед към долината на реката се появява около 1008 година. Към 1080 година Жослен е вписан в местния регистър под името castrum Goscelini, но около 1108 той вече е прочут с наименованието Castellum Joscelini. Първоначаната крепост тук е била разрушена от крал Хенри II през 1168, когато англичаните се опитват да присвоят Бретан като тяхна територия.

Строителство на сегашната крепост започва около 1173. Около 1370 година замъкът Жослен е със значително засилена структура, като са добавени няколко наблюдателни кули. Успоредно с това жилищните помещения са разширени, а реновирането на Жослен продължава до началото на 15 век. След този момент замъкът придобива визията на един красив възрожденски дворец с добре подсилени кули с отличен изглед към реката, с приятна фасада и щедра интериорна украса.

Интересно е, че замъкът Жослен вече 500 години е собственост на фамилия Роан (Rohan family). Семейството вземало голямо участие в религиозните битки по онова време, което накарало Кардинал Ришельо (Cardinal Richelieu) да нападне и унищожи голяма част от замъка. Годината била 1629, а Жослен осъмва с пет разрушени кули от общо девет.

През следващите 206 години Жослен тъне в забрава и разруха, което отнема от блясъка на конструкцията му. При Наполеон е използван за затвор и склад. За нов живот дворецът се пробужда през 1835 година, когато Херцогът на Роан (Duke of Rohan) полага грижи за реставрацията му. Обзавеждането от края на 19 век и днес може да се види в достъпните за обществеността зали на Жослен.

Сред най-забележителните стаи на двореца са тази на трапезарията и на големия салон. Много от стаите в Жослен не са отворени за обществено ползване, защото са частна резиденция на семейството Роан. За сметка на това парка на Жослен е отворен за посещения. Изграден е от красива френска градина, английска градина (по-рядко достъпна за външни лица) и една приятна розова градина. В някогашните конюшни на Жослен е ситуиран Музей на куклите с над 400 кукли с оригинални тоалети от 17-19 век.

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати