Замъкът Морела

25.01.2011

Истории за много кръвопролитни битки на араби, иберийци, мавританци и испанци се свързват днес във величествената крепост Морела (Morella Castle). Построена на един висок хълм и доминираща над едноименното селище, Морела е върхов момент от историческите забележителности на Валенсия. Този замък се намира в Кастелон (Castellón), а високата скала, на която е построен преси много векове е заобиколена от буйна зеленина.

Морела е огромна средновековна крепост, с километрични оградни стени, която първоначално е бил построен от арабите. Замъкът е бил център на многобройни битки и е бил разрушен и възстановен много пъти. И до ден днешен конструкцията на Морела пази останки от строителството от всеки исторически период.

През бурната си история Морела е била сцена на много битки за надмощие, завладявана е от различни народи. Още римляните са имали тук бастион. С течение на вековете Морела търпи все по-големи укрепвания и разширения на конструкцията, в резултат на което се превръща в буквално непревземаема крепост. За да бъде завладяна е било нужно нещо повече от обикновенна офанзивна тактика. Опитите за превземане на Морела често са преплетени с доста умно замислени и подмолни стратегии и интриги.

Замъкът Морела

Около 1088 година по време на Реконкиста, Ел Сид (El Cid) атакува мащабните стени на Морела в опитите си да покори маврите. Такава, каквато я виждаме днес, крепостта е построена някъде през 13 век. В края на 1800 г. Морела е завладяна благодарение на пробив през една от тоалетните дупки на двореца. След 1840 г. замъкът е изоставен и започва да се руши.

През 1270 година King James I разпорежда построяването на манастир отвъд дебелите стени на крепостта Морела, в резултат на което е издигнат готическият манастир на Свети Франциск (Saint Francis). Парадната кула (La Pardala Tower) е наречена така заради една легенда, която разказва за местна жена, обесена на нея от френските войски по време на войните за независимост.

Стените на крепостта се спускат от хълма надолу към града и достигат дължина от 2, 5 километра. Морела днес е запазил 14 кули и 6 големи порти, сред които особено впечатление прави готическия портал на Сан Педро (San Pedro). Крепостта Морела се състои от няколко отделни постройки, между които са Губернаторския дворец, затворите, плаца или наричана още Celoquia Tower. През Средновековието Морела се е използвал предимно като затвор.

Като цяло крепостта е изградена на три нива – първото е това на оградните стени и входа към Говернаторския дворец (Palace of the Governor), второто е за военния антураж на Морела, а най-горе е разположен самият замък. Разходката отвъд крепостните стени е цяло приключение из малки улички и лабиринти. Морела е обявен за историко-художествен паметник със специален указ от 3 юни 1931 година. Крепостта е достъпна за туристически посещения всеки ден срещу входна такса от 1, 5-2 евро.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати