Замъкът Торелобатон

23.01.2011
Замъкът Торелобатон

Ако замъците са ви слабост, непременно трябва да посетите средновековния Торелобатон с неговата уникална архитектура. Торелобатон (Torrelobaton) се извисява на неголям хълм, доминиращ на околната равнина, близо до селище със същото име, което пък е разположено в провинция Вилядолид (province of Valladolid), част от централната северна испанска област Кастиля и Леон (Castile and León). Старинните замъци в района, включително и Торелобатон са изиграли фундаментална роля по време на войните между християни и мюсюлмани през Средновековието.

Малкият хълм на внушителния Торелобатон е разположен в северния край на едноименното испанско селце. Архитектурата му напомня за мощно военно укрепление, каквото е било през 15 век, когато дворецът е построен от краля и поет Жуан 11 (Juan 11). Издигнат върху руините на по-стара крепост, замъкът Торелобатон има квадратен архитектурен план с три мощни кули и стабилно укрепление около него.

Кулите по заобикалящото двореца укрепление са цели осем на брой, като в долната част на стената има процепи за стрелба с лък, а в горната му част са разположени тези, от които някога са стреляли с оръжие. През входната порта на Торелобатон се влиза към вътрешния двор, където е трябвало да бъдат разположени сградите на войниците и обслужващия персонал. До двореца някога се е стигало по спускащ се мост, но днес няма спомен от него.

Замъкът Торелобатон е издигнат на три нива, като днес е особено атрактивен със своите тайни коридори и подземни тунели. След построяването на замъка, той е купен от влиятелната испанска фамилия Енрикес (Еnriquez), адмирали на Кастиля, която превръща Торелобатон във свой дом и дори поставя върху фасадата собствения си герб.

Бележито в исторически план събитие в замъка Торелобатон се състои през 1521 година, когато монархията се опитва да установи своята власт в демократично функциониращия района на Кастиля. Собствениците на Торелобатон категорично поддържали монарха, в резултат на което замъкът е обсаден и превзет от цивилното движение, известно като комунерос (comuneros).

Днес замъкът не е отворен за обществени посещения, защото се използва за съхранение на зърно. Въпреки това, ежегодно той е посещаван от голямо количество туристи.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати