Замъкът Слейнс

25.01.2011
Замъкът Слейнс

Замъкът Слейнс (Slains Castle) и неговите романтични руини стоят самотно на самия морски бряг на Шотландия. За разлика от повечето средновековни крепости, които в един или друг етап от най-новата си история са били реставрирани, Слейнс така и остава без държавно попечителство. В течение на повече от 5 века замъкът Слейнс търпи влиянието на вятър, дъжд и морски вълни, в резултат на което неговите руини днес са уникална гледка с неподправен естествен чар.

Слейнс е разположен на самия морски бряг на Шотландия, гледайки в южна посока, на около километър източно от залива Cruden Bay в шотландското графство Aberdeenshire. Полуразрушеният дворец е изцяло изглед към Северно море, като се намира на около 30 км северно от град Абърдийн (Aberdeen).

През 2007 година се появи проект, който предвижда старинните руини на двореца да бъдат превърнати в атрактивни туристически апартамента (35 на брой), но тази идея така и не получава развитие. Към Момента замъкът Слейнс е напълно достъпен за обществени посещения и то безплатно.

Предхождащата сегашния замък Слейнс конструкция се е намирала на няколко километра от Новия замък, но тя е била разрушена от Крал Джеймс VI (King James VI). Настояшият красив и величествен дворец е издигнат през 1597 година, след като собственикът му Граф Ерол (Earl of Erroll) поправя взаимоотношенията си с монарха. Основите на Новия замък Слейнс представляват по-стара къща с кула, която е разширена и към която са добавени нови постройки, ограждащи вътрешен двор.

Замъкът Слейнс

През 1664 година Слейнс отново търпи мащабни разширения и подобрения, като тогава се появява и коридора през вътрешния двор. Окончателни подобрения по конструкцията са направени през 1836 г., когато са добавени още крила и е изградена гранитната фасада на крепостта край морския бряг.

Поддръжката на тази огромна и красива сграда обаче изисквала непрекъснати финанси, каквито към 1916 година собственикът няма. Непосилните данъци, които трябва да плаща, принуждават графа на Ерол да продаде Слайнс. За жалост новият собственик не полага никакви грижи за двореца и през 1925 година покривът му се срутва.

Местните жители от залива Cruden Bay наричат замъка Слейнс често Замъка на Дракула. Разказват се истории как популярният писател Брам Стокър (Bram Stoker) бил толкова впечатлен и вдъхновен от руините на Слейнс, че ги използвал като основа на неговия легендарен роман за Граф Дракула. В интерес на истината Стокър прекарва в близко разположеният хотел The Kilmarnock Arms голяма част от времето си, което отделя за писане на бестселъра.

Обиколката на замъка Слейнс е достъпна по всяко време на годината, като няма част от двореца, която не може да се види. Интересни са кухнята, билярдната зала, Голямата зала, коридорите, вътрешния двор, стаите за персонала и библиотеката. Все още са видими оборите, стопанските сгради и кули на външните постройки. Препоръчително е посетителите на замъка да са обути с ботуши, защото е възможно да се наложи да преминат през кални локви.

3.8
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати