Замъкът Шонбюхел

23.01.2011

Гледката на гордо доминиращият над река Дунав замък Шонбюхел (Schonbuhel Castle) е картина, която би се запечатала в съзнанието на човек трайно. Шонбюхел стои на самия край на една висока и неравна, отвесна скала в австрийската долина Вахау (Wachau). Известен с прозвището "пазачът на Вахау", замъкът стои на това място вече повече от 1000 години. От двореца се открива приятна гледка към разположения на отсрещния бряг на Дунав малък пазарен град, носещ същото име (Schönbühel). По-точно, Шонбюхел стои на високата 210 метра скала на десния бряг на река Дунав в долноавстрийската област Мелк.

Най-старите записки в историческите документи, които споменават Шонбюхел, датират от 1135 година. Първоначално замъкът Шонбюхел е издигнат като собственост на епископа на Пасау. Най-ранните части от конструкцията на двореца, запазили се до днес, датират от 12 век, но през следващите столетия той е бил многократно реставриран и преустройван. През 1419 година крепостта е била закупена от Господарите на Starhemberg, които са общо 1643 броя в цялата империя и 1765 първенци.

Замъкът Шонбюхел

Параклисът е бил филиален храм на енорията Геролдин (parish of Gerolding). В една друга част на двореца някога се е помещавало училище, което обаче е затворено през 1798 година, след което за Шонбюхел настъпват черни векове. Едно голямо реставриране на замъка се предприема след 1900 г. До 1929 година дворецът принадлежи на графовете Беролдинген (Beroldingen), които в последствие го продават на други благородници. И до днес замъкът Шонбюхел е тяхна собственост.

Днес в близост до главния вход на Шонбюхел могат да се видят останките от една църква, построена през 11 век, която функционира до 1667 година. С течение на времето замъкът запустява и около 1819 година добре запазени са единствено кулите, главния вход и църквата. Такъв, какъвто замъкът Шонбюхел се вижда днес, той е построен около 1821 г., когато са добавени и по-новите части от комплекса.

Днес замъкът Шонбюхел е една от задължителните атракции на туристическите корабчета в мелкската област. Отвесната скала на „пазачът на Вахау” се намира на едва 5 км североизточно от Мелк. Долината на Вахау е богата на още доста исторически забележителности, които си струва да бъдат посетени.

Ако човек разполага с няколко дни, би могъл да разгледа спокойно бенедиктския манастир Мелк (Abbey of Melk), района на Стария град Кремс (Krems), където е разположен великолепният Шонбухел. Интересни са още замъкът Куенрингербург (Kuenringerburg Castle) в Дурнщайн (Durnstein), замъкът Агщайн (Aggstein Castle), абатство Готвайг, замъкът Графенег (Grafenegg Castle), както и замъкът Шалабург (Schallaburg Castle) и др.

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати