Замъкът Хавиер

23.01.2011
Замъкът Хавиер

Замъкът Хавиер (Javier castle) е съкровищница на йезуитите, която пази безценни произведения на изкуството. Този удивителен дворец е изграден на едно естествено възвишение, насред малко селце със същото име, което се намира в испанския район на баските. Това средновековно укрепление е разположено в Северна Испания, в провинцията и автономната област Навара (Navarre). Замъкът стои на около 30 км от Памплона (Pamplona).

Историята на крепостта започва още през 10 век, когато по скалистия хълм първи построяват своята крепост арабите, но до днес не е успяло да се запази почти нищо от тази най-ранна конструкция. Замъкът Хавиер има двойната функция да защитава тукашните граници и да служи като благородническа резиденция. В малко по-късен етап замъкът Хавиер се превръща в значително място за поклонение, защото тук на 7-ми април, 1506 г. се ражда Свети Франциск Ксавиер (St Francis Xavier).

Свети Франциск е един от основателите на Ордена на йезуитите, като се тачи като покровител на Навара и мисионерската църква. Още от средновековието чак до днес Хавиер е свято място за вярващите. В района преминава прочутият поклоннически маршрут Jacobea, който се изпълва с хора от всички възрасти и краища на страната през март месец, всяка година.

След построяването на централният дворец през 10 век, замъкът Хавиер започва да се разширява през 12 и 13 век, като придобива полу-кръгла форма с 2 странични кули през 11-ти век. До началото на 16 век Хавиер е окончателно завършен с окопи и стени. Замъкът е бил частично разрушен през 1516 година – действие, което било разпоредено от кардинал Cisneros поради непрекъснато въстания, които се организирали. Крепостта е собственост на бащата на Свети Францис Хавиер през 16 век.

Замъкът Хавиер е един от малкото в испания, които са успели да се запазят в такава цялост – почти непокътнати са както портала, така и защитните структури. В замъка се влиза през главната порта, на чиято стена виси герба на семейство Хавиер. Във вътрешния двор могат да се видят сградите, които са се ползвали като затвори. Особено интересен е параклисът Santo Cristo, в който могат да се видят красиви дърворезби и стенописи. Впечатление прави дърворезбата на тавана изобразяваща Христос. Според легендата, тя прокървяла в деня, в който Свети Франциск починал.

По стените на параклиса на Хавиер се виждат красивите фрески, наречени „танца на смъртта”, който няма аналог в цяла Испания и е особено ценно произведение на изкуството. Безценен още е и олтарът от 16 век, направен от многоцветен алабастър и който е част от „Поклонението на влъхвите” (Adoration of the Magi). В тази част на замъка Хавиер могат да се видят още 6 огромни платна, произведения на бароковото изкуство, сътворени от Godofredo Maes.

Скулптурата на Франсиско Хавиер е датирана от около 1622 г., годината на канонизация на светеца. През 1986 г. замъкът Хавиер е превърнат в музей, след основни археологически реставрационни дейности. Към момента Хавиер е достъпен за обществени посещения срещу входна такса от 1-2 евро. В Chaplain's Room е разположена постоянна изложба на религиозното изкуство, исторически документи и предмети, събирани векове наред и разказващи историята на замъка. В тази част на замъка Хавиер може да се види дори колекция от японски кимона, събирани през 14 век.

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати