Шлосберг в Грац

25.01.2011

Неповторимият Грац е място, където удоволствието, красотата на градската архитектура и неподатливите на времето културно исторически забележителности образуват едно неразривно цяло. Обявен за Европейска културна столица през 2003 година и за Град на кулинарното изкушение през 2008 година, Грац (Graz) е една перфектна туристическа дестинация, която обещава много приятни и запомнящи се емоции.

В самото сърце на централната част се извисява хълма Шлосберг, доминиращ над селището със своите 500 метра надморска височина. Шлосберг (Schlossberg) е мястото на най-силната крепост в света, от която днес не е останало почти нищо освен една внушителна часовникова кула (Uhrturm), считана за символ на Грац. Като цяло Историческият център на града е един от най-добре запазените в цяла Европа и е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство през 1999 година.

Като безспорно най-голямата атракция в града Шлосберг приема ежедневно хиляди посетители. До хълма може да се стигне с историческа железница, билета за който струва около 3-4 евро. С нея само за 3-4 минути ще сте на хълма, но, разбира се, може да се разходите и пеша дотам, като разходката ви ще трае около 25 минути.

Шлосберг в Грац

Шлосберг буквално се превежда като „планината с крепостта” и представлява едно старо укрепление. От височината му се открива прекрасна панорама към целия красив австрийски град. Крепостта Шлосберг е издигната през Средновековието. През вековете между 1125 и 1809 година е тя се използва като военен форт, който така и остава непревзет.

Шлосберг устоява на множеството вражески обсади, докато най-накрая Наполеоновите войници не я превземат и частично разрушават. Признанието за този мощен замък идва от Книгата с рекордите на Гинес, която го записва в своите анали като най-силната крепост в света. През 2010 година Шлосберг също става част от културните забележителности на ЮНЕСКО.

Шлосберг е превърнат в обществен парк през 1839 година по време на управлението на Ludwig von Welden. Часовниковата кула е разположена на 475 метра надморска височина и е част от хълмовия комплекс. Днес кулата е нещо като разпознавателен символ на Грац и се вижда красиво от течението на преминаващата през града река Мур (River Mur).

Близо до Часовниковата кула на Шлосберг има кафене с приятен изглед към стария град. На западната част на хълма има още две заведения, с отлична кухня и красиво откриващи се гледки. Въжената линия пък спира доста близо до един отличен ресторант, от който се вижда западната част на Грац.

На Шлосберг е добре запазена и сградата за турските роби, които се използвали за снабдяване на армията с вода от река Мур по времето, когато крепостта е бил под обсада. Върху останките и руините на подземията на крепостта Шлосберг днес има сцена, на която се провеждат различни спектакли и празненства. Освен това добре запазени са руините на двата бастиона и камбанарията на Шлосберг.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати