Замъкът По

14.12.2011
Замъкът По в град По

Замъкът По (Pau) е разположен в центъра на френския град По. Замъкът е известен с това, че в него е роден Анри Четвърти (Henry IV), френски и наварски (Navarre) крал. Замъкът По е най-голямата забележителност на града. Сградата е била използвана от Наполеон за лятна резиденция. От 1840 година замъкът е признат за исторически монумент.

Замъкът е издигнат на възвишение от стратегически съображения. Той е бил построен през единадесети век и неговото име, което е дало име и на града, възникнал по-късно около него, на старо френско наречие означавало ограда, тъй като замъкът бил опасан с висока ограда.

Първоначално замъкът По представлявал типична средновековна крепост, която имала три кули, които били достроени през дванадесети век. Наблюдателните кули били издигнати по заповед на Гастон Четвърти Беарнски (Gaston IV of Béarn). Всяка от кулите си имала специално име, което носело името на определена местност в околностите на замъка. Така кулите били наречени Мазер (Mazères), Бийер (Billère) и Монтозе (Montauser).

През четиринадесети век заради Стогодишната война възникнала необходимостта от допълнително укрепление на замъка с цел подобряване на неговата устойчивост спрямо нападения. Тогава прочутият Гастон Трети, известен като Гастон Феб (Gaston Phoebus), построява внушителна кула от тухли, която е висока тридесет и три метра. Върху кулата пише на латински „Febus me fe”, което означава „Феб ме направи”. По време на управлението на Гастон Феб регионът добива автономност. Същият надпис се издига и над входа на друга близка крепост, която е построена по заповед на Гастон Феб за защита на града.

През шестнадесети век, след присъединяването на кралство Навара към Франция, замъкът По се превръща в кралска резиденция. Тук живе известно време Анри Втори Наварски със съпругата си Маргарита Наварска (Marguerite de Navarre), която е авторка на „Хептамерон” (Heptaméron). По времето, по което двамата живеят в замъка По, той е изпъстрен с техните инициали, които са останали и до днес.

Събитието, което прославя замъка в цялата страна, е раждането на крал Анри Четвърти в пределите му. В музея на замъка до днес се пази люлката, която е направена от коруба на костенурка, в която е спял като бебе бъдещият крал. Въпреки че крал Анри Четвърти живее в замъка само по време на най-ранното си детство, замъкът По се асоциира именно с неговото име.

През деветнадесети век крал Луи Филип Първи (Louis-Philippe I), който станал известен като краля-гражданин заради надеждите си да обедини идеите на монархията и на революцията, избира замъка По като своя резиденция. Според него това място символизира примирието на враждуващите страни, тъй като било свързано с името на краля, който навремето сложил край на враждата между католици и протестанти.

По това време в замъка са извършени куп реставрационни работи, но Луи Филип не успява да посети замъка. Февруарската революция през 1848 година го принуждава да се откаже от престола и да избяга в Англия.

Днес замъкът По е превърнат в музей, в който са представени много експонати от френското изобразително и приложно изкуство, като се започне от епохата на Анри Четвърти. В замъка се пази голяма колекция от старинни гоблени, която е най-голямата в цяла Франция след колекцията в Париж.

Гоблените са изработени в периода от шестнадесети до деветнадесети век и представляват истински шедьовър на изкуството на бродирането. Много от тях изобразяват сцени, свързани с кралския двор.

Периодично в музея се правят тематични изложби, често се провеждат лекции по история на Франция и различни конференции. Всяка година музеят е посетен от над сто хиляди човека.

4
Общо гласували: 3
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати