Замъкът Броуди

11.10.2012
Замъкът Броуди

Замъкът Броуди (Brodie) се намира в Шотландия, на 24 мили източно от Инвърнес (Inverness). Замъкът се намира сред огромен парк, който се простира на площ от 70 хектара.

Повече от осем века в замъка Броуди е живеело семейство Броуди. Замъкът е построен през XV век, а през XVI век е бил доста разширен с построяването на няколко пристройки. Според исторически данни може да се смята, че замъкът е построен в началото на XII век.

През 1645 година замъкът е бил силно повреден от пожар, а по-късно е възстановен в първоначалното си великолепие. Точно по време на този пожар са изчезнали всички документи, свързани с построяването на замъка. Пожарът е бил причинен от подпалвач – лорд Луис Гордън (Lewis Gordon) по време на гражданската война.

След като бил отново възстановен в периода XVII—XVIII век, замъкът придобил окончателния си завършен вид, с който е познат днес на туристите от цял свят. Замъкът Броуди се отличава с формата си на буква Z, той е украсен с много ефектни кули с бойници, а стените му са назъбени.

Пристройките от източната, северната и североизточната страна са направени през 1824 година с помощта на известния архитект Уилям Бърн (William Burn). Най-старата част на сградата е приземно помещение в северното крило на замъка.

През 1982 година замъкът Броуди станал собственост на Националния Тръст на Шотландия. В замъка има специален слънчев часовник. Интериорът на замъка Броуди се отличава със своите необичайни гипсови тавани и френски мебели, великолепни картини, изящни предмети от порцелан, изключително красиви източни предмети, старинни детски играчки.

Има много стаи, отворени за посещение, така че туристите трябва да отделят достатъчно време, за да могат да се насладят на гледките на старинните мебели и аксесоари. В замъка има и специална стая за сервиране на чай, както и напълно запазена старина кухня. Извън пределите на замъка се намира старинна мандра, където се е преработвало млякото за господарите в замъка.

Замъкът Броуди

Близо до замъка има зона, където туристите може да се насладят на пикник сред прекрасен пейзаж. Посетителите на замъка са много очаровани през пролетта, когато е в пълен разцвет прочутата колекция нарциси на замъка Броуди. Тя е била създадена по желание на двадесет и четвъртия господар на замъка, като 400 от нарцисите той е посадил собственоръчно.

Замъкът Броуди е прочут и с камъка Родни (Rodney) – старинен камък от сив пясъчник с формата на кръст, който е бил открит през 1781 година по време на разкопки за изграждането на църква. През 1840 година той е бил пренесен в замъка, където стои и до днес.

Замъкът Броуди е едно от най-желаните места за организиране на приказни сватби. През цялата година в замъка Броуди се организират различни събития – театрални, музикални, фестивали от различни сфери.

Замъкът е принадлежал на Ниниън Броуди (Ninian Brodie), а двадесет и петият носител на това име е оставил замъка на тръста на Шотландия, но продължава да живее в разкошната сграда и взима активно участие в управлението на този красив имот.

Още от входа посетителите се наслаждават на великолепната гледка на архитектурното чудо, наречено замъка Броуди. След фоайето следва прекрасна библиотека с огромно количество книги.

На втория етаж могат да се видят оръжията на рода Броуди, а след това следва трапезарията, чийто таван се отличава с богати резбовани орнаменти. Синята стая се намира близо до Червената стая, в която има великолепна готическа камина. Следват много спални, а кухнята се поддържа във вида, в който е била през викторианската епоха.

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати