Цитаделата на Безансон

10.10.2012
Цитаделата на Безансон

Цитаделата на Безансон (Besancon) която е призната за най-големия шедьовър на маркиз Себастиян де Вобан (Sébastien de Vauban), маршал на Франция и известен инженер на фортификационни съоръжения. Цитаделата на Безансон е построена през 1711 г, строителството й е стартирало през 1668 година.

Цитаделата се простира на площ от единадесет хектара. Тя се извисява над стария град. Цитаделата е великолепно реставрирана крепост, която в днешно време е уникално място с важно културнно-историческо значение, което привлича огромен поток от туристи от цял свят.

В пределите на цитаделата се намира Музеят на съпротивата и депортирането. Музеят разполага с двадесет експозиционни зали, като половината от тях са посветени на нацизма, нацистката репресия и концентрационните лагери. В музея има също така документален център и услуги, свързани с образование по различните теми. Посетителите на музея могат да се насладят на експозиция от картини на Жан Далиго (Jean Daligault), които са направени върху парченца хартия, които са били пазени от оцелелите му приятели.

Художникът Жан Далиго бил депортиран и екзекутиран в Дахау (Dachau) през март 1944 година. В музея също така се съхранява колекция груби скици, направени от Леон Деларбр (Léon Delarbre), член на Съпротивата, арестуван през 1944 година и депортиран в Аушвиц (Auschwitz), а след това в Бухенвалд (Buchenwald) и Берген-Белзен (Bergen-Belsen).

Днес цитаделата на Безансон, проектирана първоначално като военно-отбранителна сграда, днес изпълнява функциите не само на музея на съпротивата и депортирането, но също така и на музея на Комтоа (Comtois). Освен това в сградата се намира и Зоологическата градина-музей. Цитаделата на Безансон е включена като обект на световното наследство от ЮНЕСКО (UNESCO).

Безансон

Освен цитаделата в световното наследство на ЮНЕСКО са включени и други творения на гениалния инженер Вобан. Той успял да издигне тридесет и три крепости и преустроил и усъвършенствал над триста военни укрепления. Тринадесет от построените от Вобан крепости са част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Годишно през цитаделата на Безансон минават над триста хиляди туриста. Тя е едно от най-посещаваните туристически обекти в града.

Цитаделата е издигната на около сто метра над града. Въпреки големите си отбранителни възможности, цитаделата е била използвана непосредствено за защита на самия град. Тя е изпълнявала различни функции. Служела е за гарнизон за войници, след това за известен период от време е изпълнявала ролята на затвор. По време на Втората световна война в цитаделата на Безансон са били разстреляни стотина участници в Съпротивата.

Според архитектурния план цитаделата представлява правоъгълник с три големи бастиона, зад които са разположени открити площадки. Укрепленията около цитаделата, са с кули и бойници, които позволяват да се произвеждат изстрели от всеки ъгъл. На места стените достигат до двадесет метра височина и до пет метра дебелина. Около цитаделата имало изкопан дълбок ров, а в цитаделата се влизало с мост, който се спускал.

В двора на цитаделата се намират основните сгради. Това са помещението на кралската кадетска школа, в която са се обучавали около шестстотин кадета, освен това тук се намира складът за барут, който бил укрепен така, че при евентуален взрив в него да не рухне крепостта.

Има и няколко кладенеца. Тъй като канализационната система не била много добра и лесно можела да бъде унищожена при обсада, Вобан проектирал няколко кладенеца с дълбочина 135 метра за постоянно снабдяване с вода при обсада. В двора на цитаделата има специални варели за събиране на дъждовна вода.

4
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати