Замъкът Паламиди

09.10.2012
Замъкът Паламиди

Замъкът Паламиди (Palamidi) е величествена крепост, която се намира в град Напфлио (Nafplio) в Пелопонеския (Peloponnese) район на южна Гърция. Замъкът се намира върху 216-метров хълм, за да бъде непристъпен за враговете, които са обсаждали не един път крепостта.

Замъкът е построен от венецианците, по време на втория период на окупация на района (1686-1715 година). Мястото, където се извисява крепостта Палимиди, се нарича Акронапфлион (Akronafplion). Крепостта носи името на древногръцкия герой Паламедес (Palamedes), който е живял тринадесет века преди новата ера.

Замъкът Паламиди се извисява върху почти непристъпния склон на хълма. Крепостта е била построена през 1711 година по заповед на венецианския губернатор Агостино Сагреда (Agostino Sagreda). Върху крепостта е имало характерния за венецианците знак на крилат лъв. Подземията на замъка са били използвани както за затвор за престъпници, така и за място за екзекуции на осъдените затворници.

През 1715 година крепостта Паламиди била обсадена и устояла на обсадата десет дни, но след това била превзета от турските войски. Замъкът е построен така, че е най-впечатляващата постройка в залива Арголис (Argolis).

Замъкът Паламиди

Преди години единственият начин да стигне човек до портите на замъка е бил да изкачи пеша осемстотин и деветдесет стъпала. Днес обаче може да се стигне до портата със специални моторизирани устройства.

Туристите са наслаждават на замъка, който след това увековечават с помощта на камера или фотоапарат. Наблизо до замъка се намира прочутият античен театър, където са се играели най-известните в древността сцени, които са се гледали от четиринадесет хиляди зрителя.

Крепостта Паламиди е проектирана така, че бастионите й са построени от изток на запад и са съединени помежду си с дебели крепостни стени. Крепостта Паламиди е имала осем бастиона, които са били абсолютно независими един от друг. По този начин, при превземане на един от бастионите от нападатели, останалите са могли да се отбраняват, без да са засегнати от нападението на превзетия вече бастион.

Основният бастион на крепостта Паламиди е бил бастионът на Свети Андрей (St Andrew), който е бил използван за щаб на крепостта. Бастионът на Свети Андрей е и най-високият от всички бастиони на замъка. В замъка Паламиди се намира и параклис, посветен на Свети Андрей. Наименованията на бастионите се сменяли със скоростта, с която се сменяли и стопаните на замъка.

Замъкът Паламиди

Така венецианците построили бастионите Леонид (Leonidas) и Милтиад (Miltiades) на север, Темистокъл (Themistocles) на юг, Ахил (Achilles) на изток. По време на турската окупация е бил построен бастионът Епаминонд (Epaminondas), а бастионът Фокио (Phocio) е построен изцяло от турци, в крепостта по това време не са се допускали гърци.

През 1922 година група гръцки въстаници под ръководството на Стайкос Стайкопулос (Staikos Staikopoulos) атакували внезапно крепостта и успели да я превземат. Триста и петдесет човека атакували първо бастиона на Ахил, и след като го превзели, успели да изгонят турците от замъка.

На 30 ноември същата година крепостта Паламиди вече била напълно освободена от присъствието на турците и в нея се състояла тържествена църковна служба. Тогава параклисът бил посветен на Свети Андрей, тъй като в този ден се чествала неговата памет.

Всяка година освобождаването на града се празнува с тържествена служба в параклиса. До 1926 бастионът на Милтиад е служел като затвор за особено опасни престъпници. В бастиона на Свети Андрей са били заключвани най-безобидните престъпници, тъй като условията там били най-добри.

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати