Замъкът Мензис

03.10.2012
Замъкът Мензис

Замъкът Мензис (Menzies) представлява великолепна сграда от шестнадесети век, която е била подложена на цялостна реконструкция от членовете на обществото на клана Мензис. Замъкът е седалище на старейшините на клана Мензис над четиристотин години.

Замъкът е известен с това, че е изиграл съществена роля в историята на Шотландия, както и с това, че в него през 1746 година е отсядал наследникът на короната Бони Принс Чарли (Bonnie Prince Charlie). Заради факта, че са приютили претендента за короната, членовете на клана Мензис са били изхвърлени от собствения си замък като наказание за провинението си. След това обаче членовете на клана отново се завръщат в замъка.

Замъкът Мензис представлява великолепен пример за преход от ъгловатите крепости към приятните линии на дворците. Когато замъкът е бил реставриран и реконструиран, се е наложило едно от крилата му, добавено през осемнадесети век, да бъде напълно разрушено. Замъкът е украсен с красив син камък, който е бил използван предимно за архитектурните детайли.

Над главния вход се намира специален камък, известен като сватбеният камък, на който през 1571 година е записана датата на сватбата на члена на клана Мензис – Джеймс Мензис (James Menzies) и Барбара Стюарт (Barbara Stewart). Техните инициали украсяват входа в замъка.

Замъкът Мензис е конструиран в прекрасен архитектурен план, следващ линиите на буквата Z. Той се намира на запад от Уим (Weem), близо до Аберфелди (Aberfeldy). Замъкът Мензис се издига на мястото на старо военно укрепление, което е било звестно като Мястото на Уим и е било построено през 1488 година от сър Робърт Мензис (Robert Menzies). Този първоначален замък е бил сринат изцяло през 1502 година от Нейл Стюарт (Neil Stewart). Замъкът е построен наново след това, но точната дата на завършване на строежа не е известна.

В близост до замъка могат да се видят прекрасни градини, които наскоро са били възстановени, след като над половин век са били абсолютно недокосвани от градинарски инструменти. Днес обаче те могат да бъдат видяни от туристите такива, каквито са били преди много векове, в процъфтяващия период на замъка Мензис.

През 1577 година към замъка са били добавени допълнителен етаж и покривът е бил сменен изцяло с нов. През 1650 година замъкът Мензис е бил под обсада на войници от армията на Кромуел (Cromwell). През 1715 якобитите (jacobites) успяват да превземат замъка. През осемнадесети век се правят много подобрения в интериора, а също така се прави и нов вход на замъка в южната му стена.

Върху портата се намират герба на сър Нейл Мензис (Neil Menzies) и на съпругата му Грейс Нортън (Grace Norton). По това време е добавено северното крило на замъка, а през 1840 година е добавено и западното крило на замъка. През 1918 година умира последният представител на клана Мензис.

През двадесети век замъкът е бил последователно собственост на най-различни фамилии. През Втората Световна война замъкът Мензис е бил окупиран от полската армия и е бил използван като депо за медицински консумативи. През 1957 година замъкът е станал собственост на обществото на клана Мензис. През 1972 година започва реконструкцията на замъка и по това време е отстранено северното крило на сградата.

През 1974 година започва реконструкцията на интериора на замъка. Замъкът Мензис е известен със своята паранормална активност. В стаите постоянно се чуват стонове, без в тях да има никой, странни миризми се разпространяват из целия замък, а вратите се затварят от само себе си. В замъка постоянно пристигат изследователи на паранормалните явления, за да направят нови изследвания на духове в сградата.

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати