Замъкът Седан

18.09.2012

Замъкът Седан (Sedan) се издига върху откос, който се извисява над река Маас (Meuse), на два километра от железопътната гара на града, който носи същото име.

Първоначално на мястото на замъка се издигал голям манастир. Най-ранното споменаване за манастира е в писмен документ от 1306 година. През 1424 година територията на манастира била откупена от владетеля на княжество Седан Еберхард Втори фон дер Марк (Eberhard II von der Mark), който решил да издигне грандиозна крепост на мястото на манастирската обител, като остави само църквата.

Замъкът Седан

Основите на тази църква могат да се видят днес във вътрешния двор на замъка Седан. По време на археологически разкопки е било установено, че църквата е била построена през единадесети век. По времето на Еберхард фон дер Марк, известен и като Ерар де ла Марк (Еvrard de La Marck), е бил построен замък с две кули, който бил правогълен в основата си и към него имало голяма цилиндрична щула.

След смъртта на Ерар строителните работи били продължени от сина му, а задният двор на замъка бил заобиколен от мощна крепостна стена с дебелина над четири метра и половина. В средата на шестнадесети век били издигнати четири многоъгълни бастиона, благодарение на които замъкат Седан се превърнал в най-недостъпната крепост от съществуващите по онова време.

В началото на седемнадесети век последната наследница от рода де ла Марк починала, без да остави деца, и владетел на замъка станал мъжът й – херцог Анри де Латур д’Оверн (Henri de la Tour d'Auvergne). По негово време на територията на замъка бил издигнат допълнителен дворец, който получил името „долният замък”.

Семейството на херцога нееднократно подкрепяло съперниците на френския крал и поради тази причина не били обичани от френското правителство. През 1642 семейството трябвало да се откаже от правата си върху княжество Седан, за да избегне екзекуция. Замъкът станал собственост на короната и се превърнал в един от главните гранични фортове на Франция. През 1962 година замъкът започнал да се управлява от административния орган на града.

Замъкът Седан е най-големият в Европа. Общата му площ е 35 000 квадратни метра. Височината на стените му е 40 метра. От 1995 година в замъка има исторически музей, който е бил основан още през 1884 година. Колекцията включва произведения на изобразителното изкуство, а също така археологически и етнографски експонати. В Галерията на принцовете са представени портрети на принцовете на Седан, нарисувани от неизвестни художници през периода от шестнадесети до осемнадесети век. Каменните стени на замъка са украсени от шест големи старинни гоблена.

Залата на Панорамата е посветена на битката за Седан, която завършила с разгром на френската армия. Тогава градът е бил обсаден от пруски (Prussian) войници, след като френският император Наполеон Трети (Napoleon III) бил въвлечен във война срещу Прусия. Разгромът довел до сриването на Втората империя на френския владетел и до основаването на Третата Република.

В залата има релефен план на града от 1870 година, който показва как е изглеждал Седан. Платното е 11, 3 метра дълго. В музейната колекция има старинни мебели, църковни предмети, порцеланови сервизи.

В замъка Седан се намира туристически офис, а също така и хотел. От 1996 година в замъка Седан се провежда годишен средновековен фестивал, който дава на всички възможност да се потопят в магията и романтиката на Средновековието. Провеждат се рицарски турнири, състезания по стрелба с лък и театрални представления. През лятото се провеждат късни екскурзии, осветявани само от светлината на факли.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати