Форт Жу

10.09.2012
Форт Жу

Форт Жу (Fort de Joux) е мощен средновековен френски замък, който е бил трансформиран във форт. Той се намира в планините Юра (Jura) във Франция. Замъкът Жу се намира в центъра на източната граница на страната. Най-близкият голям град, който се намира в близост до форт Жу, е Безансон (Besançon). За първи път в исторически писмени документи замъкът Жу се споменава през 1034 година.

Фортът Жу е изпълнявал функцията на мощно военно укрепление, чиято цел е била да пази пътя през Понтарлие (Pontarlier), който бил известен като търговски път към Бургундия (Burgundy), Париж, а също така и към Швейцария и Италия, както и към южната част на Средиземноморието.

Форт Жу в продължение на векове е изпълнявал ролята на военно укрепление. Той е бил най-сериозната пречка за преодоляване, която се разполагала на единствения път към планините Юра. В замъка Жу са били провеждани едни от най-големите празнични събития през средните векове в района. В замъка Жу има изкопан дълбок кладенец, който е позволявал на обитателите му да издържат доста дълга обсада от вражески нападатели.

Замъкът Жу е бил построен през единадесети век. Тогава той е представлявал голяма дървена постройка, издигната от могъщите и богати представители на рода де Жу. През дванадесети век тя е била изцяло разрушена и след това заменена от нова каменна сграда, построена от владетелите на Жу.

Форт Жу е претърпял редица трансформации след построяването му през дванадесети век. Сградата е била преустроявана от Шарл Кин (Charles Quint) и от военния гений Себастиан Вобан (Sebastien Vauban), за да служи за отбранителни цели. Военният инженер Вобан е изградил допълнителни укрепления около целия замък.

Замъкът Жу дълго време е изпълнявал и функцията на държавен затвор – той е бил тъмница в периода между седемнадесети и деветнадесети век. В този затвор е загинал Тусен Лувертюр (Toussaint Louverture), лидер на революцията в Хаити, който е бил изпратен в тъмницата след заговор.

Форт Жу

Зад стените на замъка Жу е бил затворен младият граф Мирабо (Mirabeau) – един от най-видните деятели на Френската революция, прочут с непокорния си нрав, както и много други известни личности, свързани с френската история.

По време на Втората световна война форт Жу е бил част от линията Магино (Maginot) и е бил важна част от укрепленията на френските войски. Днес за тези славни времена на битки и победи напомнят експонатите в музея на оръжията, който е разположен във величественото военно укрепление. Форт Жу е известен като един от най-интересните монументи на военната архитектура във Франция.

В музея, който се намира в замъка, могат да се видят над шестстотин редки оръжия. Тези редки оръжия датират от периода между осемнадесети и деветнадесети век. В колекцията на музея в замъка Жу има много ценно оръжие от 1717 година. Сред експонатите има саби, щикове, шлемове и много други интересни артефакти, сред които и огнестрелни оръжия. Освен че е изпълнявал дълго време ролята на затвор, без да е създаден с тази цел, замъкът де Жу е изиграл голяма роля в защитата на региона до Първата световна война.

Форт Мале (Mahler), който е издигнат през 1851 година, гледа към форт Жу. През 1879 година към замъка Жу са добавени нови военни укрепления и той е бил превърнат в една от наистина непристъпните крепости.

Замъкът Жу се издига на впечатляващите 940 метра надморска височина и по време на зимните месеци ветровете духат много силно във форта. Тези ветрове са виновни за част от разрухата на замъка, причинена през вековете.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати