Замъкът Ла Клайет

14.09.2012

Замъкът Ла Клайет (La Clayette) се намира в центъра на град Ла Клайет, в департамента Сон и Лоара (Saône-et-Loire), който се намира в източна Франция. Замъкът Ла Клайет, който е един от най-красивите и добре западени френски замъци, е бил построен през четиринадесети век и е бил център на едно от най-големите имения в района. Това продължило до епохата на Френската революция.

През деветнадесети век замъкът Ла Клайет е бил напълно преустроен. Туристите нямат достъп до вътрешните помещения на замъка Ла Клайет, тъй като в момента той представлява частна собственост. В пределите на стопанските постройки на замъка може да се посети музей с колекция от старинни автомобили. В музея на автомобилите могат да се видят наистина ценни моторни средства, които могат да заинтригуват не само любителите на красиви коли, но дори и запалените колекционери. В колекцията има както класически модели от четиридесетте и петдесетте години на двадесети век, така и старинни автомобили, които са изключително добре запазени.

Замъкът Ла Клайет

Замъкът Ла Клайет представлява странна смесица от архитектурните стилове на петнадесети и на деветнадесети век заради реставрации, които са били провеждани през различни периоди. В замъка Ла Клайет пренощувал веднъж крал Франсоа Първи (François 1) преди една от битките, в които участвал.

Името на замъка Ла Клайет за първи път се появява в писмен документ от 1307 година.

През 1368 година Филибер де Леспинас (Philibert de Lespinasse) започнал изграждането на замъка Ла Клайет такъв, какъвто туристите го познават днес. По това време са изградени много от помещенията на замъка. През 1420 година владенията на Ла Клайет станали собственост на Луи Шантемерл (Louis Chantemerle), който бил предан васал на графа на Бургундия (Burgundy).

Той основал първите панаири в град Ла Клайет през 1437 година, както и градските пазари през 1450 година, които били създадени по съвсем нови за времето си критерии. През 1451 година Луи Шантемерл получил разрешение от епископа на Макон (Macon) да построи красивия параклис към замъка. Луи Шантемерл се смята за истинския баща-основател на град Ла Клайет. По време на религиозните войни собственик на замъка бил наследникът на Луи-Антоан де Шантемерл. През 1632 година Алис Шантермерл (Alice Chantemerle), последната наследница на фамилията, основала манастир на Малките братя (Minimes Brothers). Сградата му и днес може да се види в град Ла Клайет.

Владенията на замъка Ла Клайет през 1722 година станали собственост на Бернар де Нобле (Bernard de Noblet). В навечерието на революцията имотът значително се разширил благодарение на присъединяване на големи площи земя. През 1795 година замъкът Ла Клайет е бил реквизиран за военни цели. През осемнадесети век били добавени нови сгради към средновековната крепост, които имали служебни функции.

Замъкът Ла Клайет е известен с красивия си параклис, който е декориран с разкошни мозайки, които изобразяват ангели и музиканти. Подвижният мост на замъка е направен в края на деветнадесети век. Преди това е имало друг подвижен мост, който обаче е започнал да се разрушава с течение на времето.

С островърхите си кули замъкът Ла Клайет прилича на истински дворец от приказките. Той е разположен на вода и за да бъде добре поддържан, се налага постоянно да се води борба с влагата.

Самият замък е с доста големи прозорци, които са позволявали влизането на достатъчно светлина, но голямата цилиндрична кула до него е с малки прозорчета, които са служели и като бойници. Тя е изпълнявала функцията на отбранително укрепление. Край замъка има разкошен парк, създаден през шестнадесети век.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати