Замъкът Небилови

29.11.2012

Замъкът Небилови (Nebiloy) представлява бароков замък в близост до град Пилзен (Plzen). Първоначално замъкът е изграден като ренесансова постройка, но след това е бил преустроен изцяло по дизайн на архитекта Якуб Аугустон (Jakub Auguston), който е бил един от най-изтъкнатите за времето си пилзенски архитекти.

Замъкът Небилови

Замъкът Небилови представлява две свързани с коридори и тераси сгради, които гледат една към друга. Замъкът Небилови е построен през 1706 година от дворцовия архитект Йохан Лукас фон Хилдебранд (Johann Lucas von Hildebrandt). Смята се, че на мястото на замъка Небилови се е издигала старинна крепост. През 1705 година мястото е закупено от Адам Щайнау (Adam Steinau), който бил удостиен със звание на маршал и курфюрст на полския крал. Той пожелал да има великолепна резиденция, но така и не доживял да я използва дълго време. Той умира през 1712 година и замъкът остава като наследство на дъщеря му. През 1720 година замъкът Небилови е окончателно завършен.

Двете крила на замъка са свързани с аркадни коридори и разкошни тераси с балюстради. В замъка е изграден параклис на свети Антоний (St Anthony). Една от забележителностите на замъка Небилови е огромната му танцова зала, която е направена изцяло в традициите на класицизма.

От западната страна на замъка се намира фонтан и три павилиона, в които са живеели служители на замъка. В края на осемнадесети век на замъка е направена основна реконструкция и точно тогава е превърнат в барокова постройка, а голяма част от остарелите архитектурни елементи, които трябвало да бъдат запазени, са изцяло реставрирани.

От средата на деветнадесети век до началото на двадесетото столетие замъкът търпи доста сериозни щети от разрухите на времето. През 1919 година замъкът влиза в рамките на поземлената реформа. От шестдесетте години на двадесети век в замъка започва цялостно обновяване.

Всички архитектурни елементи са реставрирани, а помещенията са изцяло обновени, като е запазен стилът нан замъка, както е бил направен след преустройството. В замъка Небилови са запазени много старинни предмети, които могат да се разгледат от туристите. Сред тях са старинни мебели, гоблени и дори старинни порцеланови съдове, останали от времето на величието на замъка.

Замъкът Небилови представлява типичен пример за бароков замък. Замъкът е отворен от десет до шестнадесет часа, през уикендите е отворен до деветнадесет часа. Разходката из замъка с екскурзоводз трае петдесет минути. Замъкът Небилови е мечтано място за сватби от много влюбени двойки. В годината се допускат не повече от пет дни за сватбени церемонии в замъка.

Влюбените се венчаят в параклиса на замъка, който може да побере седемдесет души, и празнуват на открито с гостите си в разкошните градини на замъка Небилови. Достатъчно е да се резервира замъкът един месец преди сватбата и ако все още има свободни възможности, влюбените могат да се врекат във вечна вярност един на друг в изключително романтична атмосфера. Сватбата в замъка Небилови е наистина незабравим празник за началото на съвместния живот на новото семейство.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати