Замъкът Урфа

13.12.2012
Замъкът Урфа

Замъкът Урфа (Urfa) се намира в красивия град Урфа в Турция (Turkey), известен преди векове като Едеса (Edessa). Урфа е смятан за един от най-древните градове на света. Според някои легенди град Урфа е библейският град Ур (Ur) и родно място на Авраам (Abraham). Според легендата пророк Авраам е роден в пещера, която се намира съвсем близо до замъка Урфа.

Според библейската легенда Авраам е бил хвърлен в огъня от висок хълм и според местните легенди този хълм е мястото, върху което е издигнат замъкът Урфа. Според Библията пламъците се превърнали във вода, а въглените - в риба. В Урфа се намира и езеро със свещена риба, което събира тълпи от туристи.

Смята се, че замъкът Урфа е построен в началото на новата ера, но стените му са издигнати през осми век от абасидите (addasids). Тогава замъкът е бил преустроен от тях. Едно от първите писмени споменавания на крепостта Урфа е около втори век преди новата ера. Смята се, че замъкът е бил построен от римляните (romans). След това е бил преустроен от кръстоносците, които се възползвали от римската крепост, която превърнали в свой непристъпен за враговете замък.

Замъкът Урфа, който представлява внушителна крепост, се намира в подножието на планината Дамлацик (Damlacik). Крепостта Урфа е оградена с доста дълбоки ровове, които и до днес са пълни с вода. Рововете за охрана на замъка Урфа са издълбани в скалите. Според някои историци рововете са издълбани на места, които преди векове са били използвани за скални погребения. Рововете, пълни с вода, ограждат достолепната крепост от цели три страни, а от четвъртата има непристъпна скала.

На територията на замъка Урфа са разположени две гигантски коринтски (Korinth) колони, които са високи над седемнадесет метра всяка. Разстоянието между двете колони е четиринадесет метра. Тези колони са известни като катапулт. Върху всяка от колоните има древен надпис. Върху колоните пише следното: „ Аз съм Афтуха (Aftuha), син на на сина на слънцето.

Урфа

Направих тази колона, както и статуята върху колоната, за моята любима Салмет (Salmeth), дъщерята на коронования принц Ману (Manu). Според някои историци тези две колони са били издигнати доста години преди построяването на самия замък. Смята се, че те са останки от много древен храм, руините на който не са се запазили до днешни дни и туристите могат да видят само двете оцелели колони.

Замъкът Урфа е бил многократно преустрояван и дострояван. В него си личат както византийски (Byzantien), така и ислямски (Islamic) архитектурни елементи.

Върху северната, източната и южната крепостни стени на замъка има пет надписа, които са гравирани върху самите стени. Три от тези старинни надписи не са разчетени от никой. Двата останали надписа са били разчетени от археолози и историци. Те се отнасят към отоманския (Ottoman) период.

През тринадесети век замъкът Урфа е пострадал съществено след многократни обсади. От началото на двадесети век в замъка се провеждат възстановителни работи, тъй като това е една от впечатляващите туристически атракции в града. Напълно са завършени реставрационните работи по стените, възстановени са и кулите на замъка, които някога са се издигали величествено над крепостните стени.

4.2
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати