Скопско кале

31.01.2013
Средновековната крепост Скопско кале

Средновековната крепост Скопско кале (Skopsko kale или Skopje Fortress) се намира на високия рид Градище над Скопие, Македония. Тя е един от символите и гордостта на всички македонци. Има невероятен панорамен изглед към река Вардар и към цялата столица. Тя е разположена на най-високата точка около Скопие и често е наричана просто Калето, тъй като думата "кале" идва от турски и означава "възвишение"

Според откритите в областта археологически находки териториите на Скопско кале са населявани още през неолита и бронзовата епоха. Има доказателства, че тук още преди 4000 години е имало живот.

Първите, които са се заселили на тези територии са пеоните (племенна група от тракийски или трако-илирийски произход, която в течение на вековете се е елинизирала)през 6 в.пр.н.е. Това се дължи на факта, че областта на днешното Скопско кале е с много добра видимост и винаги е била стратегическа цел за нови заселници.

В Древността в близост до днешната столица Скопие е съществувал град, наречен Скупи. Той е завладян от римляните, които започват масово строителство на храмове, домове, бани и театри. Скупи се превръща в изключително важен религиозен и културен център. През 518 г. градът е сполетян от огромно земетресение, което помита почти всичко след себе си.

Ров около Скопско кале

Император Юстиниян Първи решава да предпази народа си построявайки крепост на хълма в близост до Скупи. Така от каменни блокове, за които се предполага, че са взети от разрушения след земетресението античен град, изниква крепостта Скопско кале.

По време на Самуловото царство, областта около Скопско кале е достроена, като се прибавят множество укрепления. По това време Скопие, намиращ се в близост до нея, е с нараснало икономическо, политическо и стратегическо значение и е необходимо да може да бъде предпазван от евентуални врагове. По същото време се изгражда и голяма градска порта, която да може да защити населението от набезите на римския император Василий Втори през 1001г.

През 1963 г. град Скопие отново е сполетян от мощно земетресение, което оставя след себе си много хора без домове, културни и археологически паметници са разрушение. Голяма част от кулите на крепостта също не успяват да одържат на земните пориви.

Дървен мост Скопско кале

Реставрацията на Скопското Кале продължава и до днес по проект на Управлението за защита на културното наследство. Открити са основите на църква, която датира от 13 век. Тези разкопки възпрепятстват породилата се идея в калето да се настани Археологически музей. Албански групировки твърдят, че откритата църква е тяхна и така споровете около създаването на музея продължават и до днес.

През май 2010 г. в областта на Калето при археологически разкопки са открити най-голямото количество византийски монети, откривани някога в Македония.

Посещавайки крепостта Скопско кале, ще можете да видите и църквата "Свети Спас", в която се намира саркофагът на Гоце Делчев. Тази православна църква е смятана за един от най-важните паметници на културата в Скопие. Удобно за посетителите е близкото й положение до калето.

Иконостаса на "Свети Спас"е дело на майсторите Петър и Марко Филиповски и Макрий Фръчковски, които завършват работата си през 1824 г. През 1867 г. се изписват и престолните икони.

4.8
Общо гласували: 4
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати