Замъкът Олденбург

28.01.2013
Замъкът Олденбург

Замъкът Олденбург (Oldenburg) е много красива и величествена сграда, която се намира в град Олденбург в Германия. Замъкът се смята за една от най-големите забележителности на града, както и на цяла Долна Саксония (Lower Saxony).

Замъкът Олденбург е известен с това, че е изпълнявал функцията на резиденция, където са живеели местните благородници. От края на седемнадесети до края на осемнадесети век в замъка са живеели графове, а след това сградата е служела за резиденция на херцозите на местността, както и на благородниците с титлата велики херцози.

Благородниците, които живеели в замъка, са били управници и в жилите им течала кръвта на монарси. Сред благородниците, живеели в замъка Олденбург, бил граф Кристиан Олденбургски (Christian of Oldenburg), който в средата на петнадесети век бил провъзгласен за крал на Дания (Denmark), а по-късно и на Норвегия (Norway).

До 1918 година замъкът не е спрял да изпълнява ролята си на резиденция на благородници, но скоро след това е превърнат във величествен музей. Замъкът, както и разкошният му парк, са достъпни за широката публика.

Замъкът Олденбург е издигнат през 1888 година. Заради огромните си размери замъкът е наречен от местните хора Чудовището. Замъкът Олденбург е построен в триъгълна форма. Таваните на замъка са много високи и допринасят за величествената гледка, която се открива пред погледите на туристите.

Днешният замък Олденбург се издига върху основите, които са служели за построяване на замъка със сходното име Алденбург (Aldenburg). Старият замък е бил построен през единадесети век, за да предпазва преминаването през река Хунте (Hunte). По това време оттам преминавал важен търговски път и мястото било от голямо значение. Около замъка бързо започнало да се разраства селище. След като селището станало достатъчно голямо, то се превърнало в град, официално получил този статут в средата на четиринадесети век.

Дворецът олденбург

През седемнадесети век замъкът претърпява редица промени във външния си вид и заприличва на истинска барокова сграда. В края на осемнадесети век замъкът се превърнал в резиденция на херцозите на Олденбург. По заповед на херцог Питър Лудвиг (Peter Ludwig) замъкът е изцяло преустроен. От средновековна крепост, преминала през барокова промяна, той се превръща в красива сграда в класически стил. Сградата се разраства и към нея се дострояват две крила - североизточно и крилото с библиотеката.

Замъкът Олденбург непрекъснато продължава да се разширява и в края на деветнадесети век е добавено западното крило. В него се намира разкошна бална зала, където са се провеждали големите празненства на владетелите на Олденбург. От 1923 година замъкът, където векове наред са живеели благородници и са се организирали луксозни тържества, е мястото, където се намира музеят на културната история.

Туристите могат да разгледат интериора на замъка, който е наистина невероятен. Залите на музея, където са разположени колекциите от произведения на изкуството, са с богата украса и са признати за едни от най-ярките примери за неокласически интериор.

4.8
Общо гласували: 5
5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати