Замъкът Бамбург (Bamburgh)

17.07.2010
Bamburgh

Величественият замък Бамбург (Bamburgh Castle) е разположен край брега на Северно море. Тази внушителна крепостна конструкция се издига на хълмистото крайбрежие в северната английска област Нортъмбърленд (Northumberland).

Първите писменни сведения за Бамбург датират от 5-6 в. Тя е издигната върху оголена базалтова скала и първоначално е служела като укрепление на тукашните британци. По-късно е завзета от англо-саксонски граф и става негово седалище.

Основите на Бамбург горе-долу в сегашните му размери са поставени от нормандите. Предполага се, че опасващата двореца крепостна стена е построена от Хенри ll. В онези векове замъкът е бил възлов отбранителен английски пункт и често е бил обект на набезите на шотландците.

През вековете в резултат на различни набези замъкът Бамбург търпи големи поражения, но през 18 и 19 в. е купен от викторианския индустриалец Уилям Армстронг, които реставрирал огромна част от внушителната крепост.

Бамбург

Днес замъкът Бамбург е площадка на усърдни археологически дейности. От 1960 г. насам множество екипи работят, за да обогатят информацията за миналото на двореца и района около него. През средата на миналия век д-р Хоуп Тейлър открива тук важна археологическа находка, известна като Златния меч. До днес за няколко седмици през летните месеци тук идват на обучение и студенти по археология.

Днес отвъд крепостните стени на Бамбург са изградени различни места, които да осигурят удобството и приятното прекарване на хилядите туристи, които идват на посещение тук. В часовниковата кула на замъка има прекрасно кафене, от което се открива красива гледка. Не пропускайте до опитате приготвените на място местни ястия и леки закуски.

От десетилетия насам Кралската зала в Бамбург е обикнато място за венчавки и сватбени церемонии. Тази услуга е достъпна за всички желаещи двойки младоженци, които искат да се венчаят в кралска обстановка, отвъд вековните стени на двореца.

4.2
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати