Замъкът Прага

22.11.2010
Замъкът Прага

Трудно може да се опише с думи красотата и могъществото на замъка в Прага (Prague Castle). Известен е още като най-големия средновековен дворцов комплекс в цяла Европа. Тук е било седалището на не един или двама чешките крале през вековете. Отлично запазената архитектура на двореца днес го превръща в основната туристическа атракция в чешката столица.

В годините на своята история замъкът в Прага преживява няколко разрушителни войни и пожари. След всеки от тях обаче той е реставриран и напълно ремонтиран. Различните политически сили, владетели и институции са обединявали усилия, за да може днес дворецът да е това уникално комплексно съчетание между дворцови постройки, църкви и укрепления.

Първата постройка на мястото на днешния замък е издигната тук още през 9 век. През 12 век на негово място се появява римски дворец. След около два века по-късно, по време на господстването на Шарл IV през 14 в, крепостта е преобразувана в готически стил. Още една реконструкция кралският дворец търпи в края на 15 в. В средата на 16 в, около 1541 г. огромен пожар налага нови ремонтни дейности.

Най-отличаващата се забележителност в Прага е катедралата Свети Вит, която е една от фундаменталните постройки тук. Освен нея други части от двореца са по-малките благороднически сгради Лобкович Палас, Голдън Лейн, които се допълват от наблюдателни кули, няколко музея, художествени галерии и един прелестен манастир.

Базиликата Свети Гьорги е иникална не само с външния си вид и интериорен дизайн. Тук акустиката е перфектна и затова тя е популярна аудитория за множество класически концерти и симфонични изпълнения.

Prague Castle

Особено впечатляваща е т. нар. Испанска зала, която е построена по време на царуването на Рудолф II. Последни промени са направени от императрица Мария Тереза. Днес замъкът в Прага е седалището на президента на Република Чехия и функционира като исторически и политически център не само на самата столица, но и на цялата държава.

3.8
Общо гласували: 6
5 2
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати