Замъкът Порчестър

22.11.2010
Portchester Castle

Замъкът Порчестър (Portchester Castle) е уникално археологическо съкровище, защото той пази много добър образец на отлично запазило се римско укрепление. Самият дворец датира от средновековието, а бившата римска крепост единствената по рода си на територията на цяла северна Европа, защото само тук има толкова добре съхранени укрепени стени и главен бастион от римската епоха.

Порчестър се намира в английското графство Хемпшир (Hampshire, малко по-наизток от търговския град Фейрхам, разположен в югоизточната част на английското графство. Замъкът лежи на североизточният бряг на пристанището Портсмут, на около 6 мили в северозападна посока от самия град, който се намира на южния английски бряг.

Тъй като това е най-старата постройка в района, около нея с течение на времето възниква самото селище Порчестър, което днес посреща множеството туристи, които идват за да видят това бивче римско укрепление.В сегашните си форми замъкът се състои от приятен външен двор с главна порта, която води към бастиона. Вътрешният двор също е укрепен, а от него се влиза в предверието към същинския замък и кулата.

През вековете оригиналните размери и сгради на двореца са многократно реновирани и разширявани, за да се запази той до днешната си конструкция. Първоначално римското укрепление е било съвсем обикновено, но по-късно е подсилено от саксонските владетели, както и след това през средновековието. Една основна реконструкция Порчестър претърпява и през 17 в.

В близо 1700-годишната си изстория замъкът Порчестър се е използвал най-често като отбранителен форд (предимно в ранните векове от съществуването си), както и за кралска резиденция. След след 1665 г. за известен период от време той е експлоатиран като затвор.

Днес замъкът Порчестъре отворен за туристически посещения като основна атракция и забележителност в околността. Порчестър е любимо място на местните за излети и ученически екскурзии. Във вътрешността на двореца има доста интересни исторически експонати.

4
Общо гласували: 5
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Йордан Атанасов
Трябва да покажеш на това нещо което си играе с теб че ти си по-силна та от него моли се на БОГ и винаги си казвай Амин!
0
0