Замъкът Кайзербург

18.01.2011
Kaiserburg

Кайзербург /Kaiserburg Castle/, известен още като замъка в Нюрнберг е една от основните туристически забележителности в този исторически немски град. Той се счита за един от най-важните императорски дворци датиращ от Средновековието. В продължение на повече от 5 столетия – от 1050 до 1571 г. всички императори на Свещената Римска империя избират Кайзербург за свое седалище в различните етапи по време на царуването си.

Днес Нюрнберг е модерен град, с близо половин милион жители. Наред с модерните сгради градът има уникален средновековен градски център. В неговите рамки ежегодно се състоят международни прояви като фестивала на певците през юли, фестивала в Стария град през септември и световно известния коледен пазар в декември. Готическите катедрали в стария град, наред с извисяващият се Кайзербург са свидетели на средновековната слава на града.

Археологическите проучвания през последните години показват, че на мястото на днешния замък Кайзербург е имало укрепление преди повече от 1000 г. Тези хипотези обаче не са подкрепени с никакви исторически документи. Той не се споменава никъде преди 1105 г. През 13 век Кайзербург е бил център на кралската управа. От всички части на двореца, строени по това време днес се е запазила кулата Лугинсланд. Тя се откроява на фона на останалите части на двореца , а строежът й е започнал през 1377 г.

Кайзербург води началото си от 11 век като резиденция на Хайнрих III (Heinrich III). През 1332 г. Нюрнберг става императорски град, а по това време на власт е баварския крал Людвиг. Оригиналният замък Кайзербург е представлявал замък с тухлена защитна стена, която била охранявана от 46 укрепен кули. Пред стената е бил изкопан защитен ров, пълен с вода.

Цели пет порти позволявали да се влезе в рамките на крепостта, като четири от тях все още могат да се видят. Срещу железопътната гара в Нюрнберг е разположена Кьонигстор. Именно това е първата част от старинния град, която туристите виждат, когато пристигнат в немския град. Днес укрепената стена на Кайзербург достига дължина 5 км, а множеството кули са нещо, което не може да се види във всяка средновековна крепост.

3.7
Общо 6 гласували
5 1
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати