Скалата Кашел (Rock of Cashel)

15.09.2010
Cashel

Скалата Кашел е историческа забележителност в провинция ирландската провинция Мюнстер. Тя е популярна още като Кашел на кралете или скалата Свети Патрик. В действителност тази ирландска историческа забележителност представлява потънала в руини голяма келтска катедрала. Скалата Кашел е една от най-посещаваните туристически дестинации в цялата страна.

Катедралата се намира в непосредствена близост до град Кашел, който е разположен в южното ирландско графство Типърари. Скалата Кашел служи като традиционно седалището на царете в Мюнстер за няколко стотин години преди норманското нашествие по тези земи. Руините, запазили се от тези далечни времена са доста малко. По-голямата част от историческото наследство, което днес е достигнало до нас е изградено през 12 и 13 век.

Това, което днес може да се види в Скалата Кашел (Rock of Cashel) представлява масивни скални фигури, които по своите живописни качества нямат еквивалент в цяла Европа. В буквален превод Кашел звучи като „царска крепост”. След 12 век Скалата започва да се развива като важен християнски център. Още преди това, през 1101 г. тогавашният крал на Мюнстер дава сградата на църквата. Кръгла кула, която е успяла да се запази и до днес, е издигнат малко след тази дата.

Десетилетие по-късно, през 1111 г. Скалата Кашел преминава под владение на архиепископа, който по-това време е бил само един в Ирландските владения и се е намирал в Армаг. Оригиналната катедрала, е била разположена там, където днес е разположена вътрешната част на храма, но за нея няма никаква конкретна информация.

Великолепната римска църква, която се е запазила до днес се издига достолепно върху хълмисто възвишение. Тя е осветена през далечната 1134 г., а през 13 век е била построена наново. В параклиса Кормак, могат днес да се видят най-старите римски стенописи в цяла Ирландия. През 16 век те са били заличени, като върху тях е замазан кал, но през 1980 г. са реставрирани.

Rock of Cashel

Днес туристическата обиколка в Скалата Кашел започва от хоровата зала на Викарите, построена през 15 век. Тя е напълно реставрирана през 1975 г. по повод на Европейската година на Архитектурно наследство. Днес в нея се помещава малък музей с експозиции на артефакти от проведените разкопки около Скалата Кашел.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати