Замъкът Санта Мария да Фейра

24.03.2010
Санта Мария де Фейра

Град Порто е старата столица на Португалия, но от векове насам си остава винарската столица на страната. Самият град Порто е застроен около река Дуро, която за доста дълъг период от време е била част от търговския път на виното към крайните потребители. В тази бивша португалска столица има доста забележителности, но в околията й има една, която задължително трябва да посетите при възможност.

Замъкът Санта Мария да Фейра (Santa Maria da Feira Castle) е разположен на около 30 км от големия град и представлява доста интересна средновековна крепост. Тя се намира посредата между порто и град Авейро, като тукашният район влиза в регионалната единица на област Авейро. От 1910 г. замъкът Санта Мария да Фейра в включен в списъка с националните паметници на Португалия.

Санта Мария да Фейра е удивителна средновековна крепост, която е отличен пример за военното строителство по онова време в Португалия. Тя е била фундаментална бойна единица при военните действия за автономията на Португалия, която тогава е била графство. Смята се , че Санта Мария да Фейра е издигната върху останките на древно езическо светилище. През 1117 г. в рамките на крепостта се провежда редовно голям панаир, покрай който тук прииждат все повече хора. В резултат на това около Санта Мария да Фейра започва да се оформя едноименното селище.

След 1448 г. замъкът е става притежание на благороднка Джонатан Перейра, който предприема мащабна реконструкция на крепостта. След нея Санта Мария да Фейра придобива външния вид на дворцов комплекс. Изградени са четирите наблюдателни кули, чиято сложна структура завършва с куполи. Независимо от основната реконструкция Санта Мария да Фейра така и не загубва облика си на типично ранносредновековна крепост.

След 1708 г. тежката съдба на замъка е предопределена от голям пожар, който унищожава доста от двореца. Тези пламъци поставят началото на дълъг период на упадък и разруха на крепостта.

Санта Мария да Фейра е възстановена през 1877 г., а мащабните ремонтни дейности през 1908 г. й дават облика, в който може да се види и днес. Към настоящият момент замъкът Санта Мария да Фейра представлява впечатляващо укрепление, построено с помощта на масивни блокове от синьо-сив камък. Овалните й укрепителни стени и четирите й кръгли кули доминират на нейната панорама.

4.5
Общо гласували: 4
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати