Замъкът Хунедоара

20.12.2010
Hunedoara Castle

Мнозина са на мнение, че замъкът Хунедоара (Hunedoara Castle), известен и като замъка Хуняди, е един от най-красивите и впечатляващи дворцови комплекси в цял свят. Той се намира в едноименния румънски град, като до 1918 г. е бил част от територията на Австро-Унгарската империя, която владее тукашните земи за близо хиляда години. След тази дата Хунедоара е върнат на изконните си собственици – румънците.

Замъкът Хунедоара е разположен на река Зласти в западната част на Централна Румъния, на около 300 км северозападно от столицата Букурещ. Обграден от Черната долина на изток и от планината Пояна Руска, замъкът Хунедоара е част от легендарната румънска област Трансилвания, световно популяризирана с името на граф Дракула.

Историята на замъка Хунедоара започва с построяването му като фамилно владение през 1320 г. от фамилия Анжу. През 1458 г. Матиас Корвин става крал на Унгарското царство. 3 години преди тази дата, през 1455 г. Константинопол, която е християнската врата към Европа, пада под ударите на турците.

Влад Цепеш или Граф Дракула води тогава успешни битки срещу турската армия по река Дунав. При едно мощно нападение на Трансилванските територии от страна на мюсюлманската армия и Влад Цепеш е принуден да потърси скривалище в планините. Когато се върнал през 1462 г. да организира ново нападение срещу турците, той бил заловен и затворен в замъка Хунедоара от Матиас Корвин.

След седем години съдът официално обявява Цепеш за съюзник. Жени се за сестрата на братовчедката на Матиас, а в допълнение получава и армия. По време на седемте години, докато лежи в тъмниците на Хунедоара, Влад Цепеш не спира с любимите си навици.

Граф Дракула е известен със зверствата си, като в килията си постоянно обезглавявал мишки и набучвал главите им на малки колчета, както между впрочем е обичал да прави и с хората.

Историите разказват, че Цепеш трескаво е защитавал единствено прилепите и дори си е говорил с тях, когато те идвали да го навестят в килията му в Хунедоара. Легендата продължава с твърдението, че разсилните били често втрещени и покрусени от молбите на Дракула да получи кръв за вечеря.

Днес замъкът Хунедоара е по заслужено да се нарече двореца на Граф Дракула, отколкото замъка Бран, с който се свързва мистичният образ на Влад Цепеш. Красивата готическа сграда на Хунедоара е обявена за най-красивата дворцова постройка в Румъния. Днес в нея се помещават няколко удивителни музея и галерии.

4.4
Общо 11 гласували
5 5
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати