Замъкът Сейнт Андрюс

18.01.2010
Сейнт Андрюс

Сейнт Андрюс се счита за църковна столица на Шотландия в миналото. Това малко градче се намира на брега на Северно море в Източна Шотландия. Тукашната крайморска област се нарича област Файф, а Сейнт Андрюс лижи на около 40 kм на север от Единбург и на 13 kм в южна посока от Дънди.

Сейнт Андрюс остава църковната столица на Шотландия до 18 век. В града се намира най-стария шотландски университет, основан през 1413 г. В наши дни Сейнт Андрюс е важен голф център. Други забележителности на града са руините от старата грандиозна катедрала до морския бряг, построена през 1158 г., разрушена по време на тежката реформация, както и замъка "Сейнт Андрюс Касъл" (St Andrews Castle), построен през 13 век и кулата "Сейнт Рулс", построена през 12 век.

Замъкът Сейнт Андрюс или по-скоро руините му стоят величествено на скалист нос , които има изглед към малкия плаж, наречен „Пясъците на замъка”. Първоначалната крепост тук е издигната още по времето на архиепископ роджър (1189-1202 г.), който бил син а графа на Лийчестър. Замъкът се очертава като основен религиозне пунк до времето на протестантската реформация в Шотландия.

По време на Реформацията замъкът е бил сриван и отново издиган. Това, което днес може да се види останало от укреплението Сейнт Андрюс, е заслуга на един шотландски епископ, посветил живота си за запазването на духа на това място. В замъка са пребивавали изтъкнати благородници, както и опасни злодеи, намерили смъртта си в зловещата тъмница, която е запазена и до днес.

Името на крайморското градче „Сейнт Андрюс”, както и на замъка и катедралата, наречени по същия начин идва от името на светеца-закрилник на Шотландия. Загадъчните руини на Сейнт Андрюс, днес стоят красиво сред зелена трева. Катедралата Сейнт Андрюс е строена в продължение на почти два века, а днес тя все още символ на нацията. За жалост, вълна по време на буря през 1409 г. разрушила южния фронтон.

Днес в замъка Сейнт Андрюс може да се влезе единствено срещу входна такса. Туристическият център е изградил за удобството на посетителите магазин за сувенири, както и едно кафене.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати