Дворецът Кристиансборг

18.01.2011
Christiansborg

Дворецът Кристиансборг (Christiansborg Palace) или Кристиансборг Палас е внушителен дворец в Кралство Дания. Освен основна туристическа забележителност замъкът се чита и за е най-важната сграда в Дания днес. Кристиансборг е разположен в центъра на датската столица Копенхаген. Този дворец е уикален по същността на функциите, които изпълнява.

Никъде другаде по света няма сграда, замък или дворец, който да обединява под покрива си седалището на парламента, наричан Фолкетингет, Върховният съд и офисът на премиера. Освен това отвъд стените на Кристиансборг се намират и залите за кралските приеми.

Като настоящо седалище демокрацията в страната в лицето на парламента, Кристиансборг е уникално съчетание от административни функции и архитектура. Дворецът, разположен на остров Слотсхолмен съхранява някои от най-добре пазените тайни на Копенхаген, а освен това съчетава останките от древни руини с модерната си архитектура.

Кристиансборг е мястото, където се помещава парламента в страната вече почти хиляда години. От също толкова време това е и централното седалище на монарха. Смята се, че първият замък Кристиансборг е издигнат някъде през 12 век от архиепископ Абсалон. Дворецът построен от божия служител издържа непокътнат почти 200 години, докато не е разрушен от вражески войски.

От векове насам Кристиансборг е мястото, на което кралете поемат короната и вдигат своите сватби. Първата кула на Кристиансборг е построена през 1167 г., когато тогавашното укрепление е било стратегическа военна крепост. Основната задача на крепостта била да пази търговските пътища на Дания със злато, роби и палмово масло. През следващите векове замъкът Кристиансборг е събарян и опожаряван на няколко пъти. За последно дворецът търпи сериозни поражения през 1884 г. В днешния си вид е построен върху руините на бивши кралски дворци.

Част от Кристиансборг днес е отворен за туристически посещения. Особено интересни са подземията, разположени под наземната част. Там се намират останките от средновековната крепост, която е издигната по заповед на архиепископ Абсалон, които днес са точно под двореца.

4.3
Общо 7 гласували
5 4
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати