Замъкът Сирмионе

13.01.2011
Sirmione

Замъкът Сирмионе (Sirmione Castle) се намира в едноименния исторически град в Северна Италия. Тукашната провинция Ломбардия е белязана от красотата на езерото Гарда. Град Сирмионе има интересен исторически център, в който е разположен едноименният средновековен замък и който разделя южната част на езерото. Крепостта Сирмионе стои красиво на брега на дългия полустров сред синьо-зелените води на Гарда.

Замъкът и пристанището са превърнали селището в административен център на околността. В най-отдалечената от брега точка на града се намират останките от древна римска вила, известна като "Пещерите на Катуло". В римската постройка някога е живял прочутият певец на любовна лирика Катул. В спомените си той пише, че вилата е разположена така удобно, че може да лови риба в езерото направо от прозореца.

Замъкът Сирмионе е известен още като Рока Скалигер. Смята се, че замъкът е построен от една от най-големите фамилии във Верона. До преди 13 век крепостта Сирмионе е съществувала като независима комуна. След това попада в ръцете на фамилия Scaliger.

Предполага се, че Mastino I della Scala е наредил изграждането на средновековната крепост, която дълго време е функционирала като военно укрепление. Мастино решил да издигне замъка Сирмионе, за да демонстрира надмощието и величието на рода си. За тази цел му била нужна крепост, която да е подобаваща за „благородното” му потекло.

Замък Сирмионе

Замъкът е разположен на 2.5 мили навътре от брега по протежение на малкия полуостров, което има две предимства в онова време. Първото е, че така Сирмионе ставал изключително трудно достъпен при нападение и съответно лесен за дефанзивни тактики. Другото предимство на разположението на крепостта Сирмионе на това място е, че малкият полуостров се слави с огромна красота и омиротворяваща атмосфера.

Някога към замъка Сирмионе е бил изграден спускащ се мост, но днес той е заменен с пешеходен път. Автомобилите тук не са разрешени, с изключение на случаите, когато се отнася за гости на някои от хотелите.

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати