Замъкът Пенафиел

18.12.2010

Замъкът Пенафиел (Penafiel Castle) е забележителна и мащабна средновековна крепост, разположена в едноименното испанско селце, което се намира в провинция Валядолид в Испания.

Пенафиел доминира на високо възвишение в единия край на селището, а огромните му размери са наистина внушителна гледка. Отдолу остава живописната долина на река Дуеро.

Penafiel Castle

Продълговатият връх на замъка Пенафиел определя особената конструкция на сградата, която е ограничена между две близко разположени оградни стени.

Едва 600 фута разстояние има от едната до другата стена. Масивните оградни стени достигат до височина 90 фута, а основната постройка на замъка е разположена в средата на дворцовия комплекс. Архитектурният стил на замъка Пенафиел се нарича "Gran buque", което в буквален превод означава кораб. В действителност високо разположеният замък с неговите защитни укрепления напомнят кораб...само че построен от каменни блокове.

Замъкът Пенафиел е заключен между външните оградни стени, които нямат кули и които са издигнати по периферията на хълма. Особеното за тази крепост е, че на самия гребен на хълма е изградена още една дълга стена, която е обсипана с множество малки кулички.

В единият край седи една по-голяма наблюдателница, която гледа към другата подобна, издигната в противополжния край на стената. Този архитектурен план напомня разположението на носа и кърмата на кораб и именно той се нарича "Gran buque". Стените и повечето кили са издигнати през 13 и 14 век. През следващото столетие замъкът Пенафиел е подкрепен с още няколко наблюдателници.

Смята се, че Пенафиел е построен от Дон Хуан Мануел, който бил един от най-богатите лордове в Кастилия и който играе доста активна роля в политиката на кралството. За съпруга Дон Хуан има внучката на цар Фердинанд III. Освен, че бил влиятелна политическа особа за времето си, владетелят на замъка Пенафиел заемал и централно място в испанската литература, като един от най-важните писатели от Средновековието.

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати