Замъкът Карфили

15.01.2011
Карфили

Замъкът Карфили (Caerphilly Castle) е една от най-големите крепости в Обединеното кралство. Днес той се намира в едноименния град в Южен Уелс, графство Карфили. Замъкът и самото градче са разположени в долината Римни Вали на около 10 км на север от централната част на столицата Кардиф. За разликата от останалите подобни крепости на територията на Уелс, замъкът Карфили не е построен от Едуард I, а от норманския владетел Жилбер де Клеър Червеният.

Карфили се счита за най-големият замък в Уелс и вторият по големина във Великобритания, след замъка Уиндзор (Windsor Castle). Строен главно в периода между 1268 и 1271 г., Карфили е отличен пример за ранносредновековен концетрично устроен замък. Крепостта е издигната само за 4 години, като в следващите векове търпи съвсем малко промени. Разположен на площ от 30 акра замъкът Карфили е един от най-големите дворцови комплекси в цяла Европа.

Архитектурният план на замъка със неговите водни защитни съоръжения е нещо като революционен шедьовър на военното планиране за времето си. Карфили представлява двойно подсигурена крепост със стабилна водна защита, осигурена от изкуствено направеното езеро покрай двореца. Всъщност езерата са две, разположени на юг и на север, като се считат за постижение на средновековното инженерство.

Днес в замъка Карфили се влиза през главния вход, през който се е влизало още, когато е бил построен. Външният вид на средновековната крепост създава усещането за непревземаемост. Тон няма никакви прозорци и никаква вътрешна украса, което е показателно, че се е използвал единствено за военни цели през вековете. Във вътрешността на постройката след главния вход на Карфили се намира днес малка изложба, която разказва историята на замъка. Тук се намират и стълбите, които водят до покрива на замъка, откъдето се открива прекрасна гледка към града и околностите.

Красивият портал на вътрешната част на източната страна на замъка е кулминацията на разходката из крепостните стени на Карфили. Тази част от двореца се състои от сляти двойни кули, централен вход и подвижна вертикална решетка на крепостната порта.

Замък Карфили

През 1950 г. законният наследник и притежател на замъка Карфили предотстъпи правото си върху владението на британското правителство. Днес той е главната туристическа атракция, като има малък магазин за сувенири, разположен между двата основни моста. Замъкът Карфили е обикнато място и за сватбени тържества. Голямата зала е обзаведена с красиви мебели и е в състояние да побере повече от 100 души. В двете езера около Карфили има доста добри условия за практикуване на риболов.

4
Общо 4 гласували
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати