Замъкът Жилет

15.01.2011
Gillette Castle

Замъкът Жилет (Gillette Castle) или наричан още Жилет Стейт Парк е една необичайна постройка, която не може да се сравни по архитектурни критерии с никой средновековен, възрожденски или готически дворец. Жилет е разположен сред гъста гориста местност край град Ийст Хедъм в американския щат Кънектикът, като стои на високо плато над река Кънектикът.

Замъкът Жилет е построен като частно фамилно имение от Уилям Жилет – известен американски актьор, прочул се най-вече с изявите си на сцената в изпълнение на ролята на легендарния детектив Шерлок Холмс. Целият дворец е проектиран по идеи и виждания на актьора, като смайва със странностите си. Дори дръжките на вратите и ключалките са повече от екстравагантни. Доста инетерсно е, че някои от стаите за гости в замъка Жилет са снабдени със скрити огледала, които чрез сложна система са свързани с т.нар. господарска спалня.

Замък Жилет

Когато Уилям Жилет умира той няма нито жена, нито наследници, на които да остави имението си Жилет. В своето завещание акатьорът подчертава дебело, че не желае замъкът му да премине в ръцете на някои глупак или невежа, който няма понятие къде точно се намира невероятния замък Жилет и от какво е заобиколен. През 1943 г. имението на Жилет преминава под опеката на правителството на Кънектикът.

Има доста атрактивен начин да достигнете до имението на Уилям Жилет. От края на май до средата на ноември можете да вземете ферибота Честър – Хедлийм и да стигнете по реката до красивия замък. Докато плавате с ферибота, малко преди да приближите целта, към имението Жилет се открива прекрасна гледка на замъка, кацнал красивво на скалата в целия му блясък.

Замъкът Жилет се намира на Главен път 67 в Ийст Хедъм, а годишно в красивия му парк идват около 100 000 посетители. През 2002 г. имението на актьора отвори отново врати за обществени посещения след близо 4-годишна реставрация. За този период по ремонта за замъка Жилет са изразходвани около 11 милиона долара.

В момента в рамките на имението може да разгледате интересен музей, да се разходите из туристическите маршрути в красивия прилежащ към Жилет парк или да си направите пикник в специално изградената за това зона. Редовно, в различни месеци на годината в замъка Жилет се провеждат и театрални празници.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати