Замъкът Раглан

25.04.2010
Raglan Castle

Замъкът Раглан (Raglan Castle) се отличава от всички останали дворци на територията на Уелс. Сред средновековните постройки в страната няма такава, която да притежава многоъгълните масивни кули на Реглан. Тази крепост, разположена в село Раглан в графство Монмоутшир, което заема югоизточната част на страната, представлява средновековна крепост „със закъснение”. Това е така, защото оригиналният замък Раглан е издигнат тук през 12 век, но руините, които виждаме днес са последица от строителството през 15 век.

Преди да се появи на това място ранният Раглан тук е била изградена норманска крепост, а още преди това и римски укрепления. Части от тях все още могат да се видят в рамките на красивия средновековен дворец. Своя апогей и разцвет замъкът Раглан изживява през 15 и 16 век, когато е официално имение на фамилия Хърбърт. Тежки времена и запуснатост Раглан претърпява след една продължителна обсада по време на Английската гражданска война.

Основите на сегашния Раглан са поставени през 1435 година от сър Уилям Томас, който се оженил за наследницата на замъка Елизабет.

След смъртта на Томас неговият син – Уилям Хърбърт довършва изграждането на замъка Раглан. Все още има спорове кой точно е построил Голямата кула, която е най-известната отличителна черта на крепостта. Тя е дом на Хенри Тюдор, познат по-късно като крал Хенри VII, който бил тикнат в затвора от Уилям Хърбърт по време на Войната на розите. През 18-ти век и 19-ти век, след пагубните времена на Гражданската война, замъкът Раглан е в разруха и се превръща в удобен източник на строителни материали за местното население.

Раглан е построен основно от няколко вида пясъчникови скали. Днес панорамата към двореца ясно подчертава червеникавия отенък на камъните, от които е построен. През 15 век. Основният строителен материал е блед жълтеникав пясъчник, който бил набявян от река Вий, намираща се на три километра от крепостта. Другият вид материал е червено-кафяв пясъчник, който Тюдор използвал при реставрацията на Раглан.

Днес одобено забележителна е Голямата кула или наричана още Жълтата кула на Гуен. Тя е заобиколена от ров и оградна стена, по които днес цъфтят красиви сиви цветя. Личи си френското влияние на архитектурния стил на кулата. Кулата и ровът са извън основната част на замъка. Тя е издигната в правилна правоъгълна форма, като от двете й страни остават два живописни двора. Влизане в замъка става през Бялата порта, която датира от 16 в. По-рано тя се е наричала Червената порта, но части от нея не са успели да се запазят до днес.

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати